Chapche – koreanska sötpotatisnudlar med sesam och grönt

Gör som Jennie Walldén och laga chapche – en av Koreas mest populära nudelrätter! En smakrik wok med bland annat entrecote, grönkål och shiitakesvamp.

chapche

Sugen på nudlar till middag? Testa chapche!

– I den här rätten samspelar massor av härliga konsistenser och färger med koreanernas favoritsmaksättare: soja, vitlök och sesam. Den serveras på både finbanketter och som streetfood runtom i Korea, men så klart också ofta hemma hos mig, säger tv-kocken Jennie Walldén, som här bjuder på sitt recept på chapche.

Tips! Vill du göra rätten växtbaserad kan du byta ut entrecote och ägg mot strimlad fast tofu som du steker gyllene.

Chapche

Du behöver:

(4 portioner)

  • 300 g koreanska glasnudlar av sötpotatis (dangmyeon)
  • 200 g entrecote
  • 4 ägg
  • 150 g shiitakesvamp, i munsbitar
  • 15 cm purjolök, skivad
  • 1 morot, fint strimlad
  • 1 röd paprika, strimlad
  • 200 g salladskål
  • 150 g svartkål/grönkål i munsbitar eller färsk spenat
  • neutral rapsolja att steka i

Sås:

  • 1 dl japansk soja
  • 2 msk sesamolja
  • 3 vitlöksklyftor, rivna
  • 2–3 msk strösocker
  • nymalen svartpeppar

Topping:

  • 1 msk rostade sesamfrön

Gör så här:

1. Blanda ingredienserna till såsen i en skål. Peppra generöst.

2. Skiva entrecoten tunt. Häll på ¼ av såsen, vänd runt och låt stå.

3. Koka sötpotatisnudlarna i cirka 4 minuter. Skölj med iskallt vatten så att kokningen avstannar. Klipp i ett kryss genom nudlarna.

4. Vispa äggen och stek till en omelett på medelvärme i lite olja. Lägg upp på en skärbräda, låt svalna något och skär sedan i strimlor.

5. Hetta upp en stor stekpanna eller wok tills den ryker. Fräs svamp och purjolök i olja i någon minut. Lägg i köttet och låt fräsa i någon minut till. Tillsätt morot och paprika och fräs i ytterligare någon minut. Vänd till sist ner nudlarna och den strimlade omeletten tillsammans med såsen. Dra ner värmen till medel och stek tills nudlarna blivit något genomskinliga och färgade av marinaden. Det tar bara någon minut.

6. Strö över sesamfrön. Servera genast!

Receptet är hämtat ur Jennie Walldéns kokbok ”Nudlar” (Polaris Fakta, 2022).
chapche
Chapche – lika vacker som god!

Testa Jennies recept på korbonara och heta vitlöksräkor också!

Läs också: Jennie Walldén: ”Jag kände mig udda och rotlös”


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar