Cheburekij – tatariska lammknyten

Prova den saftigt goda snabbmaten cheburekij – krimtatarernas nationalrätt! Här delar ukrainska kocken Olia Hercules med sig av sitt bästa recept.
cheburekij tatariska lammknyten

Cheburekij – tatariska lammknyten – är Krimtatarernas nationalrätt. Det är degknyten med fyllning av lammfärs, och för att få den extra saftig är det vanligt i Ukraina att lägga till lite kefir i blandningen. 

– Bli inte orolig om du tycker att fyllningen verkar för blöt – det är helt i sin ordning. Var försiktig när du tar en tugga, eftersom det kan rinna lite, tipsar Olia. 

Det här behöver du:

För 6 stycken tatariska lammknyten

Deg:

  • 2 ½ dl kallt vatten
  • 1 ägg, lätt uppvispat
  • ½ matsked socker
  • ½ tsk fint havssalt
  • ½ msk solrosolja
  • 500 g vetemjöl, plus extra för utbakning

Fyllning:

  • 200 g lammfärs
  • 100 g gul lök, riven
  • 1 matsked kefir (valfritt)
  • ½ tsk fint havssalt
  • 1 dl solrosolja
cheburekij tatariska lammknyten

Så här gör du:

  1. För att göra degen: lägg det uppmätta vattnet i en skål och tillsätt ägget, sockret, salt och olja. Rör ner mjölet gradvis och blanda till en fast deg.
  2. Knåda degen på ett mjölat bakbord och täck sedan med plastfolie och ställ in i kylskåpet i åtminstone 20 minuter.
  3. För fyllningen, mixa lammfärs, lök och kefir i en skål, krydda med saltet och blanda ordentligt, använd helst händerna.
  4. Dela upp degen i 6 bitar och kavla ut varje bit på ett mjölat bakbord så tunt du bara kan, låt de bli ungefär 23 cm i diameter. Lägg två rågade matskedar med köttfärsmixen i varje rundel och sprid ut det tunt, lämna en 5 cm bård runtom. Vänd över ena halvan av rundeln på den andra och nyp ihop kanterna ordentligt så att du får halvmåneformade knyten.
  5. Värm upp solrosoljan i en stor stekpanna och stek cheburekijn en sida i taget på medelhög värme i 3 minuter på varje sida, sänk värmen om du märker att de får färg för fort. Ät omedelbart, men akta dig så att du inte bränner dig!

Olia Hercules föddes i södra Ukraina, och bor idag i London där hon jobbar som kock och kokboksförfattare. Nu brinner hon för att hjälpa de som drabbats av kriget i Ukraina. Hennes kokbok Mamusia har blivit en modern klassiker för östeuropeisk mat. 

Receptet kommer från boken Mamusia av Olia Hercules (Bonnier Fakta). Förlaget skänker all vinst från försäljningen av boken till UNHCR:s Ukrainainsamling.

Nyfiken på ukrainsk mat? Du måste du testa att laga får i koriander eller ukrainskt vitlöksbröd.

TV: Redaktionens bästa klipp!

Mest lästa artiklar