Recept: Chicken thai dumplings

Restauranger med genuin thaimat trendar i New York, San Francisco och London. Vi vill så klart hänga på, här ett recept från kocken Tove Nilssons bok Thai hemma.

Chicken thai dumplings

20 st

Du behöver:

  • 1/2 pkt frysta gyozadeg­plattor (à 300 g)
  • 300 g kycklinglårfilé, bitar
  • 2 citrongräs, bankade och strimlade
  • 4 kaffirlimeblad
  • 2 msk finhackad ingefära
  • 1 tsk hela korianderfrön
  • 2 msk fisksås
  • 6 små thaivitlöksklyftor alt 2 vanliga vitlöksklyftor
  • 1 dl plockad sweet basil, finhackad
  • 2–4 msk neutral rapsolja
  • 3/4 dl vatten

Gör så här:

  • Tina degplattorna i kylen över natten eller 3 timmar i rumstemperatur.
  • Mixa citrongräs, kaffir­limeblad, ingefära, korianderfrön, fisksås och vitlök till en kryddpasta. Lägg i en bunke.
  • Mixa kycklingen till en färs. Blanda med kryddpasta och sweet basil.
  • Ta cirka 1 msk färs och lägg mitt på en degplatta. Doppa ett finger i kallt vatten och fukta degkanterna.
  • Vik degen över smeten och tryck ihop utan att stänga inne luft. Vecka kanterna till ett litet knyte. Fortsätt göra resterande knyten.
  • Värm olja i en stekpanna. Stek knytena i två omgångar. Stek på medelvärme i några minuter så de får en fin gyllenbrun yta på undersidan.
  • Häll 3/4 dl vatten över knytena och lägg på ett lock eller folie. Låt ångkoka i 3 minuter.
  • Lyft locket så att all vätska kokar bort och knytena får en knaprig yta på undersidan igen.

Thai hemma, Natur & Kultur.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

TV: Redaktionens bästa klipp!

Mest lästa artiklar