Chokladmousse med saltad mandelgrädde

Mörk choklad och havssalt – en underbar kombo! I det här receptet från Agnes Gällhagens bok Comfort food lyfter chokladmoussen till nya nivåer med salt mandelgrädde. Låt färska eller frysta bär bli pricken över i.


4 portioner
10 minuter aktiv tid + tid att stelna

Det här behöver du:

Chokladmousse:

  • 100 g mörk choklad, 70% kakaohalt

  • 200 ml kokosgrädde

  • 1 liten mogen avokado

  • 2 msk kakao

  • 3 msk lönnsirap

  • 1 krm vaniljpulver

  • 1 krm salt

Mandelgrädde:

  • 2 1/2 dl kokosgrädde

  • 3 msk mandelsmör

  • 1 1/2 msk lönnsirap

  • 1 krm himalayasalt, fint

  • 1/2 krm vaniljpulver

Till servering:

  • Färska eller frysta bär, t.ex. hallon, björnbär eller jordgubbar

 

Läs också: Recept på chokladmousse med Baileys

 

Så här gör du:

Chokladmousse:

  1. Häll vatten i en kastrull så att det går upp några centimeter på kanten, koka upp och placera en värmetålig skål ovanpå.

  2. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i skålen. Rör om några gånger tills chokladen smält.

  3. Lägg alla ingredienser, inklusive den smälta chokladen, i en matberedare. Mixa slätt. Smaka av och justera sötma och sälta efter tycke.

  4. Häll moussen i en skål och låt stå kallt i kylskåp i 3 timmar eller i frysen 30–45 minuter för att snabba på processen.

Mandelgrädde:

Vispa ihop kokosgrädde, mandelsmör, lönnsirap, salt och vanilj tills det blandats helt. Smaka av och tillsätt eventuellt mer lönnsirap och/eller salt.

Servera moussen med en klick mandelgrädde och bär.

 

Tips!

Chokladmoussen funkar även utmärkt som ganache till chokladtårta.

Receptet kommer från boken Comfort food – från matnojor till ren njutning (Norstedts) av Agnes Gällhagen.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar