Krämiga chokladtryfflar

Maffiga chokladtryfflar är ett måste på gottebordet – och de här mörka godingarna fullkomligt smälter i munnen!

Här är några riktigt krämiga och snygga chokladtryfflar att duka fram på gottebordet till jul – och närhelst chokladsuget slår till! Receptet är hämtat ur kokboken “Bakat till julen” av Lena Söderström. 

Mörka och krämiga chokladtryfflar

Du behöver:

(24 tryfflar )

  • 2 ½ dl vispgrädde
  • ⅔ dl vit baksirap
  • 1 dl strösocker
  • 50 g smör, rumsvarmt 
  • 250 g mörka chokladknappar
  • 1 msk whisky eller konjak

Garnering:

  • 200 g mörk choklad 
  • 1–2 msk kakaopulver
chokladtryfflar

Gör så här: 

1. Koka upp grädden i en liten kastrull och ställ åt sidan.

2. Mät upp sirap och socker i en kastrull och koka tills sockret smält. Sjud sedan blandningen tills den får guldbrun färg, ca 5 minuter.

3. Rör i grädde och smör. Ta av värmen och rör i choklad och sprit. Rör försiktigt till en slät tryffelmassa. Häll massan i en form klädd med bakplåtspapper och ställ kallt ca 3 timmar, tills massan kan formas till kulor.

4. Rulla matskedsstora tryfflar och lägg dem på en bricka med bakplåtspapper. Ställ i kylskåp ca 1 ½ timme.

5. Doppa tryfflarna i smält choklad, med hjälp av t ex cake pops-pinnar, och lägg dem på en bricka med bakplåtspapper. Låt stelna i kylskåp ca 1 timme. Eller rulla dem i kakaopulver helt enkelt.

6. Förvara dina chokladtryfflar i en burk klädd med bakplåtspapper. Sikta över lite kakaopulver inför serveringen.

chokladtryfflar
Receptet på chokladtryfflar är hämtat ur kokboken “Bakat till julen” av Lena Söderström (Bokförlaget Semic, 2022).

Ännu mer chokladsugen? Kolla in den här makalösa lakritskladdkakan!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar