Här är några riktigt krämiga och snygga chokladtryfflar att duka fram på gottebordet till jul – och närhelst chokladsuget slår till! Receptet är hämtat ur kokboken “Bakat till julen” av Lena Söderström.
Mörka och krämiga chokladtryfflar
Du behöver:
(24 tryfflar )
- 2 ½ dl vispgrädde
- ⅔ dl vit baksirap
- 1 dl strösocker
- 50 g smör, rumsvarmt
- 250 g mörka chokladknappar
- 1 msk whisky eller konjak
Garnering:
- 200 g mörk choklad
- 1–2 msk kakaopulver
Gör så här:
1. Koka upp grädden i en liten kastrull och ställ åt sidan.
2. Mät upp sirap och socker i en kastrull och koka tills sockret smält. Sjud sedan blandningen tills den får guldbrun färg, ca 5 minuter.
3. Rör i grädde och smör. Ta av värmen och rör i choklad och sprit. Rör försiktigt till en slät tryffelmassa. Häll massan i en form klädd med bakplåtspapper och ställ kallt ca 3 timmar, tills massan kan formas till kulor.
4. Rulla matskedsstora tryfflar och lägg dem på en bricka med bakplåtspapper. Ställ i kylskåp ca 1 ½ timme.
5. Doppa tryfflarna i smält choklad, med hjälp av t ex cake pops-pinnar, och lägg dem på en bricka med bakplåtspapper. Låt stelna i kylskåp ca 1 timme. Eller rulla dem i kakaopulver helt enkelt.
6. Förvara dina chokladtryfflar i en burk klädd med bakplåtspapper. Sikta över lite kakaopulver inför serveringen.
Ännu mer chokladsugen? Kolla in den här makalösa lakritskladdkakan!