Därför ska dina dricksglas inte stå upp och ned

När du sätter glasen på plats efter disken är du kanske en av dem som ställer dem med botten upp och ned. Se upp för det – det kan leda till glaspest!

Det kan verka som en smart lösning för att slippa damm i glaset, men i själva verket är det skadligt för dina dricksglas om du placerar dem med botten uppåt.

Förklaringen är att det ofta finns lite fukt kvar i glaset efter att du har torkat av det eller tömt diskmaskinen, och när fukten fastnar i glaset kan det utvecklas till glaspest, eller glassjuka som det också kallas.

– Glas är i allmänhet ett mycket beständigt material som tål kontakt med de flesta kemikalier. Å andra sidan tål glas inte fukt särskilt bra, säger Malin Skaar, chef för konsumenttjänster på företaget Lilleborg, till Nrk.no.

Läs också: Hela listan – här är maten du kan och inte kan frysa in

Taking Out Clean Dishware From Dishwasher At Home Kitchen

Tvätta glasen vid lägre temperaturer

Förutom att ställa upp glasen på rätt sätt kan du också slippa glaspest genom att tvätta glasen vid lägre temperaturer. Glas bör helst diskas vid temperaturer under 55 grader, och om du kan välja bort torkning i diskmaskinen är det en bra idé.

Det kan låta lite motstridigt att välja bort just torkningen när det nu inte ska finns fukt i glasen när de ställs på plats, men det beror faktiskt på att det finns mycket fukt i maskinen under torkningen.

Det är därför en bra idé att öppna maskinen efter den sista sköljningen så att ångan kan komma ut, och vill du vara riktigt noggrann är det bra att torka av glasen med en ren kökshandduk efteråt.

Glaspest eller kalk

Om dina glas är vita eller dimmiga kan det vara glaspest, men det kan också bero på kalkfläckar. De kan uppkomma av att du har använt för mycket diskmedel, eller hårt vatten. För att ta bort kalkfläckar kan du göra så här:  Häll ättika i en flat skål och ställ in i diskmaskinen. Sätt in glasen och kör ett normalt diskprogram utan diskmedel. Försvinner inte kalkfläckarna kan du lägga glasen i en bunke med varmvatten och ättika ett tag, innan du gör om proceduren igen.  

Källa: Søndagsavisen och Forbrugerrådet Taenk


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar