Här är den ultimata guiden till att koka ägg på rätt sätt!
Bästa sättet att koka ägg, steg-för-steg:
1. Använd jämnstora, kylskåpskalla ägg.
Läs av äggstorleken på kartongen, eller ta fram hushållsvågen och väg äggen, det spelar roll för koktiden.
2. Koka upp vatten i en kastrull.
Vattnet ska sjuda, inte stormkoka, för annars spricker skalet lätt.
3. Lägg ner äggen med en sked, ett i taget, i vattnet.
Var försiktig så de inte spricker mot kastrullens botten.
4. Ställ klockan!
Anpassa koktiden efter önskad konsistens på ägget. (Se vår lista för koktider längre ner).
5. När äggen har kokat klart – häll av det varma vattnet och fyll på med kallt vatten.
Låt äggen ligga i det kalla vattnet i ett par minuter, då avstannar kokningen och äggen blir dessutom lättare att skala.
Koktider för ägg:
Här hittar du koktiderna för olika stora ägg, och önskad konsistens, enligt ett noggrant test av tidningen Buffé:
Löskokt ägg:
Litet (S), under 50 g: 6 minuter
Medelstort (M), ca 60 g: 7 minuter
Stort (L), över 70 g: 8 minuter
Mjukkokt ägg:
Litet (S), under 50 g: 8 minuter
Medelstort (M), ca 60 g: 9 minuter
Stort (L), över 70 g: 10 minuter
Hårdkokt ägg:
Litet (S), under 50 g: 10 minuter
Medelstort (M), ca 60 g: 11 minuter
Stort, över 70 g: 12 minuter
Bästa sättet att skala ett hårdkokt ägg:
Krossa skalet mot en hård yta och rulla bort det med handflatan. Det tar bara 10 sekunder!
Källa: Tidningen Buffé/Ica.se
Läs också: Enkelt och gott grundrecept på pajdeg