Drömmarnas dessert

Sugen på något gott? Lyxa till det med hemmagjord chokladfondant, det är löjligt gott.

Chokladfondant med apelsin- och passionsfruktssallad

4 portioner

Ugn: 175 grader

Tid: 40 min

Du behöver:

Fondant

• 150 g smör

• 200 g mörk choklad, 50–70%

• 4 ägg

• 1 1⁄4 dl strösocker

Apelsin- och passionsfruktssallad

• 4 apelsiner

• 4 passionsfrukter

• 2 msk strösocker

Till servering

äkta vaniljglass

Så gör du:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj fyra ugnssäkra portionsformar med smör. Var noga så att det inte blir några fläckar utan smör, då finns risken att fondanten inte lossnar när den gräddats! Ställ in formarna i kylen medan du gör smeten.

2. Hacka chokladen och smält den tillsammans med smöret i en bunke över vattenbad.

3. Vispa ägg och socker pösigt och vänd försiktigt ner chokladblandningen. Rör till en jämn smet och fördela den sedan i formarna. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 10–12 minuter.

4. Skär bort skalet på apelsinerna och filea dem genom att försiktigt skära ut klyftorna innanför hinnorna. Lägg dem i en bunke.

5. Dela och gröp ner passionsfruktskärnorna i bunken med apelsinklyftor. Tillsätt sockret och blanda runt försiktigt.

6. Stjälp upp fondanten på en tallrik, lägg på frukten och servera med en kula äkta vaniljglass!

 

Hallå där, Andréa Brändström, du vann Hela Sverige bakar 2017 – vad har hänt sedan dess?

– Otroligt mycket mer än jag någonsin hade kunnat ana. Jag har precis blivit tjänstledig från mitt vanliga jobb och ska nu satsa hundra procent på mitt eget företag med bakningen!

 

Hur kommer det sig att du blev så intresserad av att baka?

 

– Det började redan när jag bara var ett par år gammal, tack vare min mormor. Hon bjöd på fika varje dag klockan 11 och 16, och bakade allt själv. 

Vilket är ditt bästa knepför den som vill slänga ihop något sött supersnabbt?

 

– Chokladbollar – det är ju magiskt gott och ingredienserna har man oftast hemma! Lyxa till det med att ha i ett bär, alternativt lite nutella eller jordnötssmör.

Ser du någon baktrend som du tror kommer att slå stort i år?

– Det har redan nu blivit en väldig trend med mördegstårtor, gärna i form av en siffra eller hjärtan. Serveras med mycket frukt och bär, macarons, maränger och en riktigt god kräm av något slag!

Vad händer framöver?

– Det blir bakning, bakning och bakning, till företagsevent, privata beställningar och Fikerian Pop-up som jag håller i Hembygdsgården i Hovslätt, en mil söder om Jönköping.

Om Andréa

Namn: Andréa Brändström.

Ålder: 29 år.

Bor: I Hovslätt utanför Jönköping.

Familj: Maken Jonas och barnen Ludwig, 3, och Liw, 1.

Gör: Bakar!

Aktuell: Med boken Från fika till fest.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED SKELLEFTEÅ KRAFT

Funderar du på laddbox? Så enkelt laddar du bilen hemma!

Har du en elbil, eller funderar på att skaffa? Då kan det vara dags att fundera på att installera en laddbox där hemma. Med en laddbox laddar du elbilen snabbt och säkert – och ser till att den alltid är fulladdad när du ska ut och köra!

Elbilar blir allt mer populärt och fler och fler väljer att skaffa en. Då uppstår också ett behov av att ladda hemma – med en laddbox är det precis det du kan göra. En laddbox passar till alla hus och kostar allt från ca 6 000 kr till 14 000 kr, beroende på fabrikat och tillval. Och fördelarna är många.

– Ungefär 90 procent av all laddning sker hemma, så det är en fördel att kunna ladda tryggt, säkert och ha möjlighet att kunna använda smart styrning för att optimera laddningen, säger Daniel Degerman, teknisk säljare på Skellefteå Kraft.

Daniel Degerman på Skellefteå Kraft.

I stort sett alla laddboxar på marknaden är kompatibla med alla elbilar och många har likvärdiga funktioner.

– Det kan vara bra att kolla upp vad som ingår i den box du funderar på, i vissa boxar ingår inte laddkabel till exempel. 

Brandfarligt att ladda i vanliga uttag

Något som är viktigt att tänka på är att du inte ska ladda direkt i vanliga eluttag. 

– Ett vanligt 230 volts-uttag är testat och godkänt för kontinuerlig belastning i en timme. Laddar man längre än så använder man inte sin elanläggning på ett korrekt sätt, vilket medför ökade brandrisker. Elsäkerhetsverket avråder från laddning i vanliga eluttag.

Tips!

Har du timmätt elavtal och/eller effektabonnemang? Ladda mellan kl 22–06 när priserna vanligtvis är som lägst!

Säker och trygg laddning 

Dynamisk lastbalansering är ett tillval till laddboxen. Med den kan du optimera laddningen mot övriga belastningar i din fastighet. 

– Det finns två olika typer av lastbalansering. Den statiska innebär att du kan schemalägga och ställa ner effekten manuellt. Och den dynamiska som innebär att boxen balanserar mot huvudsäkringen vilket minskar risken att säkringar går när du exempelvis kör tvätt- eller diskmaskin.

Med dynamisk lastbalansering får du en säker och trygg laddning och slipper oron att orsaka för hög belastning. Med en smart laddbox finns även möjligheten att schemalägga när din bil ska laddas, så att den är färdigladdad när du ska åka till jobbet på morgonen. 

– Det vanligaste är att folk väljer till den dynamiska lastbalanseringen. Då behöver man inte oroa sig, det bara funkar, säger Daniel Degerman.

Ladda både villa och bil med 100 % förnybar el 

Skellefteå Kraft erbjuder en ladda-hemma-lösning med stilrena laddboxar från svenska Charge Amps. Just nu kan du köpa en laddbox inklusive elavtal för 8 745 kr (pris efter 50 % grönt skatteavdrag. Avdraget görs direkt på fakturan). 

Vill du veta mer? 

Besök Skellefteå Krafts hemsida för mer information.

Mest lästa artiklar