Chokladfondant med apelsin- och passionsfruktssallad
4 portioner
Ugn: 175 grader
Tid: 40 min
Du behöver:
Fondant
• 150 g smör
• 200 g mörk choklad, 50–70%
• 4 ägg
• 1 1⁄4 dl strösocker
Apelsin- och passionsfruktssallad
• 4 apelsiner
• 4 passionsfrukter
• 2 msk strösocker
Till servering
• äkta vaniljglass
Så gör du:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj fyra ugnssäkra portionsformar med smör. Var noga så att det inte blir några fläckar utan smör, då finns risken att fondanten inte lossnar när den gräddats! Ställ in formarna i kylen medan du gör smeten.
2. Hacka chokladen och smält den tillsammans med smöret i en bunke över vattenbad.
3. Vispa ägg och socker pösigt och vänd försiktigt ner chokladblandningen. Rör till en jämn smet och fördela den sedan i formarna. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 10–12 minuter.
4. Skär bort skalet på apelsinerna och filea dem genom att försiktigt skära ut klyftorna innanför hinnorna. Lägg dem i en bunke.
5. Dela och gröp ner passionsfruktskärnorna i bunken med apelsinklyftor. Tillsätt sockret och blanda runt försiktigt.
6. Stjälp upp fondanten på en tallrik, lägg på frukten och servera med en kula äkta vaniljglass!
Hallå där, Andréa Brändström, du vann Hela Sverige bakar 2017 – vad har hänt sedan dess?
– Otroligt mycket mer än jag någonsin hade kunnat ana. Jag har precis blivit tjänstledig från mitt vanliga jobb och ska nu satsa hundra procent på mitt eget företag med bakningen!
Hur kommer det sig att du blev så intresserad av att baka?
– Det började redan när jag bara var ett par år gammal, tack vare min mormor. Hon bjöd på fika varje dag klockan 11 och 16, och bakade allt själv.
Vilket är ditt bästa knepför den som vill slänga ihop något sött supersnabbt?
– Chokladbollar – det är ju magiskt gott och ingredienserna har man oftast hemma! Lyxa till det med att ha i ett bär, alternativt lite nutella eller jordnötssmör.
Ser du någon baktrend som du tror kommer att slå stort i år?
– Det har redan nu blivit en väldig trend med mördegstårtor, gärna i form av en siffra eller hjärtan. Serveras med mycket frukt och bär, macarons, maränger och en riktigt god kräm av något slag!
Vad händer framöver?
– Det blir bakning, bakning och bakning, till företagsevent, privata beställningar och Fikerian Pop-up som jag håller i Hembygdsgården i Hovslätt, en mil söder om Jönköping.
Om Andréa
Namn: Andréa Brändström.
Ålder: 29 år.
Bor: I Hovslätt utanför Jönköping.
Familj: Maken Jonas och barnen Ludwig, 3, och Liw, 1.
Gör: Bakar!
Aktuell: Med boken Från fika till fest.