Pumpapaj har en given plats på middagsbordet när man firar Thanksgiving i USA. Vi i Villas säljare Hans Henretta, som själv har amerikanskt påbrå och bott där länge, brinner för de amerikanska traditionerna och delar med sig av sitt favoritrecept på godaste pumpapajen.
– Det är dags för pumpajen att slå igenom och bli lika stor här i Sverige som i USA! Det är konstigt att den inte gjort det tidigare egentligen – inte minst för att alla som ätit pumpapaj älskar den, säger Hans.
Recept på amerikansk pumpapaj
Du behöver:
- 1 ¼ dl strösocker
- 1 tsk malen kanel
- ½ tsk salt
- ½ tsk kryddpeppar
- ½ tsk malen ingefära
- ½ tsk malen nejlika
- 2 stora ägg
- 1 burk konserverad pumpapuré
- 1 burk kondenserad mjölk
- 1 färdigt pajskal
Gör så här:
- Sätt ugnen på 220C.
- Lägg pajskalet i en pajform och tryck upp kanterna.
- Blanda socker, kanel, salt och kryddor i en liten skål.
- Vispa upp äggen i en stor skål.
- Rör ner pumpapurén samt socker- och kryddmixen.
- Rör ner den kondenserade mjölken lite i taget.
- Häll fyllningen i pajskalet.
- Grädda i 15 minuter.
- Sänk värmen till 175C och grädda i ytterligare 40–50 minuter (testa med en sticka i mitten av pajen).
- Låt svalna i 2 timmar och servera med vispgrädde.
Recept: Mississippi Belle