Recept: Omelettrulle med grönsaker och sesam

Glöm den platta omeletten med en trött sallad till – den här rullade varianten livar upp vilken grå tisdagskväll som helst. Ta dessutom del av matkreatören Eleonora von Essens tips för att äta nyttigare.


Omelettrulle med grönsaker och sesam

Du behöver:

(4 personer)
8 ägg

4 msk vatten

1 tsk salt

2 krm svartpeppar
4 tsk olja

2 morötter, gärna olika färger

1⁄2 gurka

1 avokado

sesamfrön, gärna både svarta och vita


Så här gör du:
Sätt ugnen på 75 grader. Börja med omeletterna. Vispa samman 2 ägg, 1 msk vatten, 1⁄4 tsk salt och 1⁄2 krm svartpeppar. Värm upp en stor stekpanna med 1 tsk olja. Häll i äggblandningen och stek på medelvärme tills omeletten stannar. Vänd försiktigt och stek någon minut till. Lägg på en tallrik och täck med lite smör- eller bakplåtspapper. Håll dem varma i ugnen. Stek tre omeletter till på samma vis.

Skala morötterna och strimla dem fint, gärna med julienneskärare, eller riv dem grovt. Hyvla gurkan på längden. Dela avokadon, ta bort kärnan, gröp ur köttet och strimla det.

Fördela grönsakerna i en remsa vid kanten på varje omelett. Rulla ihop så tätt det går. Skär varje rulle i ett par centimeter breda bitar och ställ dem med skarven nedåt på tallrikar. Strössla över lite sesamfrön och servera, gärna med ätpinnar!

 

Recept från Smartare mat för hela familjen (Tukan förlag), ca 177 kr.


Hej Eleonora Von Essen, matskribent. Hur fick du idén till den här boken? 

– Jag hade funderat på vad som skulle hända om jag och min familj helt avstod från socker och tillsatser och åt så ren mat som möjligt, med förutsättningen att vi fortsatte handla i vanliga mataffärer. Dessutom ville jag utesluta gluten, inte bara för att jag och min son är lite känsliga utan även för att det utmanade mig att upptäcka nya råvaror, nya sorters mjöl och ett nytt sätt att laga mat och baka på. Jag ville göra bra recept på tårta, hamburgerbröd, kakor, rostbröd och annat som de flesta barn uppskattar, så att alla kan äta samma på kalas och lekträffar. Många mår bättre av att minska lite på glutenintaget och jag vill visa att det finns andra lättfixade alternativ.

Hur ska man tänka/göra för att orka laga riktig mat i stället för halvfabrikat? 

– Jag tycker inte att man ska vara så hård mot sig själv. Färdiga köttbullar och fiskpinnar måste få vara okej ibland, men att steka frysta grejer går inte alltid så himla mycket fortare än att göra en superenkel soppa med några goda tillbehör. Planering är förstås toppen för den som är lagd åt det hållet (jag är usel på det), men tänk på att vara förutseende och välja snabblagade rätter om ni normalt stressar för att hinna. Bara för att maten är förbestämd betyder det inte att man har längre tid att stå vid spisen.

Vad kan man göra åt att barnen bara vill ha ketchup till all mat?

– Antingen kan man göra sin egen snabba ketchup utan så mycket socker (jag har ett recept i boken!) eller så får man sluta köpa hem det.

Varför är det bra att satsa på mat utan socker, tillsatser etcetera?

– Jag kommer aldrig att förespråka totalförbud, men vitt socker och onödiga tillsatser tillför inget bra till kroppen. Det är socker och skräp i så mycket vi äter dagligen, och att minska lite på intaget är bra för både stora och små.

Vilka är dina bästa tips för att få en familj att äta bättre mat? 

1. Planera tillsammans. Låt barnen vara med och bestämma! 
2. Köp inte hem det du egentligen vill att ni ska undvika.
3. En middag måste inte bestå av hemvevade zucchininudlar, kikärtor, tofubiffar och algsallad för att vara bra. Köttbullar funkar såklart också. Men kanske kan du skippa makaronerna och koka lite mathavre eller i stället? Det är hur bra som helst, och tar kanske 6-7 minuter längre än snabbmakaronerna. Den tiden har de flesta trots att det är stressigt. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar