Får i koriander

Dags att testa något nytt. Här bjuder ukrainska kocken Olia Hercules på en smakrik rätt som är helt perfekt för dig som älskar koriander!

får i koriander

Den här rätten kräver lite förberedelse och tid, men du blir rikligt belönad när den är klar! 

– Att tillsätta färsk vitlök mot slutet är en typisk grej i kaukasregionen. Jag vet att det kan tyckas galet att koka de färska örterna så länge, men det fungerar och när du adderar färska örtblad mot slutet så sjunger änglarna, skriver Olia Hercules i sin kokbok Mamusia.

Det här behöver du:

4 portioner

  • 80 g koriander, rötter, stjälkar och blad
  • 80 g persilja, stjälkar och blad
  • 25 g dill, stjälkar och blad
  • 25 g färsk ingefära, skalad
  • 1 färskt lagerblad
  • 2 matskedar granatäppelsirap
  • 2 msk sojasås
  • 1 msk klar honung
  • 1 tsk piripiri
  • 750 g får- eller lammrevben, skurna i individuella revben
  • 1 stor gul lök, tunt skivad
  • 2 morötter, skalade och rivna
  • 2 bifftomater (skinn borttaget), riven
  • 1 grön paprika, urkärnad och hackad
  • 2 vitlöksklyftor, krossade
  • havssaltflingor och nymalen svartpeppar
får i koriander

Så här gör du får i koriander:

  1. Skölj örterna, i synnerhet korianderstjälkarna och rötterna. Mixa stjälkarna (spara bladen) med ingefära, lagerblad, granatäppelsirap, sojasås, honung och piripiri i en matberedare.
  2. Gnid in revbenen och löken med örtmixen i en skål, täck för med plastfolie och ställ in i kylskåpet för att marinera ett par timmar, eller helst hela natten.
  3. Nästa dag: lägg revbenen med all marinad i en stor kastrull, tillsätt morötterna och tomat, salta och peppra och sjud på låg värme i ett par timmar tills köttet är väldigt mört.
  4. När det nästan är klart lägger du i den gröna paprikan och vitlöken och de hackade örtbladen. Puttra i 5 minuter och servera sedan.

Olia Hercules föddes i södra Ukraina, och bor idag i London där hon jobbar som kock och kokboksförfattare. Nu brinner hon för att hjälpa de som drabbats av kriget i Ukraina. Hennes kokbok Mamusia har blivit en modern klassiker för östeuropeisk mat. 

mamusia

Receptet kommer från boken Mamusia av Olia Hercules (Bonnier Fakta). Förlaget skänker all vinst från försäljningen av boken till UNHCR:s Ukrainainsamling.

Nyfiken på ukrainsk mat? Du måste du testa att laga tatariska lammknyten eller ukrainskt vitlöksbröd.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar