Fem franska fyndviner

Voilà! Frankrike fortsätter att dominera och leverera toppviner. Stefan Saidac på vinbetyget.se tipsar om fem franska favoriter som alla har fått höga betyg. 


1. Vitt torrt vin till chèvre & gröna favoriträtter 

Sauvignon Bordeaux 2016. Nr 4184, Frankrike – Bordeaux, 99 kronor.

Vilket vin passar till gröna rätter som Pasta pesto, vego-lasagne och sallader med chèvre? Röda viner kan bli för dominanta. Det fruktiga vita vinet Sauvignon Bordeaux är en mycket god lösning. Druvan Sauvignon Blanc har ju blivit mångas favorit. Skicklige vinproducenten Francois Lurton hanterar druvan med bravur och levererar ett finstämt och torrt endruvsvin som också är gott till rätter med fisk och skaldjur.

2. Fruktigt vitt vin till Pizza Vegetariana & soppa

Jurassique. Nr 5688, Frankrike – Bourgogne, 112 kronor.

Pizza och rödvin är en välkänd kombination. Men till vegetariska pizzor är ett fruktigt, vitt vin som Jurassique att föredra: Ett ungt vin med Chablis-karaktär till 100% framställd på druvan chardonnay. Hyllade Chablis-producenten J M Brocard står också bakom vinet. Servera gärna också Jurassique till rätter som krämig soppa på vita rotfrukter med halloumitoast. Det pigga vinet är också gott till drink som inledning på kvällen.

3. Sydfranskt rödvin till ham- & lammburgare

MJ Le Petit Pas 2016. Nr 79687, Frankrike – Languedoc-Roussillon, 99 kronor.

Ibland känns snabba, goda och mättande rätter en gåva – som egna, smakfulla burgare.
Från enkla till lyxiga med tryffel och Västerbottenost. MJ Le Petit Pas är ett medelfylligt vin som passar utmärkt till burgare av olika slag. Gärna smaksatta med sydfranska örter som rosmarin och salvia. Det hyllade vinet från Côtes du Roussillon-Villages i södra Frankrike, har även ett utmärkt lågt pris.

4. Rött Cru-fynd till smarta grytor

Lirac Les Chenaies 2016. Nr 2214, Frankrike – Côtes du Rhône, 115 kronor.

Lagar du en gryta som Boeuf Bourguignon är belöningen stor. Riklig och god den här tiden på året. Räcker till flera middagar och går bra att frysa in. Och smaken ger jubel runt bordet. Matcha med Lirac: En Côtes du Rhône Cru med samma höga klassning som Châteauneuf-du- Pape, bara mindre känd. Ett stort franskt vin med ett litet svenskt pris – än så länge?
Lufta gärna vinet en stund innan det ska drickas så kommer ännu fler nyanser fram.

5. Årets ekovin till risotto med svamp

Santa Duc Les Vieilles Vignes 2015. Nr 73018, Frankrike – Côtes du Rhône, 118 kronor.
Vilka hyllningar, vilket prisregn över Santa Duc: Sveriges mest namnkunniga vinjury har två år i rad utsett vinet till Årets Röda ekologiska vin. Santa Duc har också en förmånlig uppväxt i Gigondas, prestigeområdet i södra Rhône, på gamla vinstockar – ”Vieilles Vignes.
Typiska Rhône-druvor Grenache och Syrah ger ett fylligt vin med balanserad eftersmak. Vinet passar förstås också mycket bra till kötträtter med smak som entrecôte och lammkotletter.

Fler aktuella vintips hittar du på vinbetyget.se

 


Vinerna med höga betyg i Vi i Villa – Stefan Saidac driver vinbetyget.se och fokuserar på fyndviner. Han tipsar om de mest prisvärda vinerna: Röda, vita, rosé och mousserande viner. Vinbetyget.se är en oberoende vinsajt med tolv topplistor som bygger på aktuella vinbetyg från ledande tidningar. 

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar