

Pumpa symboliserar Halloween
Symbolen för Halloween är utan tvekan pumpan som kommit till genom en gammal irländsk tradition.
Jättepumpan är den populäraste pumpan att göra halloweenlyktor av. Att göra sin egen lykta går både snabbt och enkelt och blir en fin utsmyckning på middagsbordet eller ute på bron eller trappan. Även de små prydnadspumporna är användbara att göra egna pyssel av, till exempel vaser eller små ljuslyktor att använda i trädgården eller i fönstret. Matpumpan kan man också använda sig av om man ska göra en halloweenmiddag. Det finns många goda recept att välja bland.


Gott av pumpa!
Pumpasoppa
På Halloween är pumpasoppan en given klassiker, då den värmer gott i höstmörkret och dessutom kan serveras i själva pumpan.
500 g matpumpa
1 gul lök eller 20 cm purjolök
2 mellanstora potatis
20 g smör
0,5 l grönsaksbuljong
1 tsk curry
salt och peppar
Skär pumpa, lök eller purjolök och potatis i ganska stora bitar. Smält smöret i en tjockbottad gryta och fräs de skurna grönsaker och låt dem sedan sjuda i ca 5 minuter. Häll i buljongen och curryn och låt det sjuda på svag värme under lock i ytterligare 30 min. Rör om med jämna mellanrum och tillsätt ev mera vatten (pumpor är väldigt olika beroende på hur mogna de är och koktiden kan därför variera).
Smaka av med salt och preppar och soppan är färdig att serveras.
Rostade pumpakärnor
Istället för att slänga kärnorna när du använt pumpans kött, kan du istället rosta dem med lite salt i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter. Kärnorna är goda som snacks eller i exempelvis sallader.


Så gör du en Halloweenlykta
- Skär av ett lock på pumpan. Ta en sked och gröp ur innanmätet. Där köttet är trådigt är det lättast att använda händerna.
- Rita ut med en penna ögon, näsa och mun. Skär sedan ut bitarna med en vass liten kniv.
- Stoppa några ljus i lyktan och sätt på locket och lyktan är färdig.
Halloween eller allhelgona?Halloween och Alla Helgons dag är två hösthögtider som väcker starka känslor. På Nordiska Museet har man rett ut begrepppen. Läs mer om högtiderna på Nordiska Museets. |