Recept: Fish and chips

Finns det något godare än friterad fisk och hemmagjord remouladsås? Här är ett superenkelt recept ur boken Friterat: konsten att fritera allt!


Fish and chips

Du behöver:

Friterad fisk

  • 4 torskfiléer à 150–200 g
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • ½ krm vitpeppar
  • 1 ägg
  • 2 dl panko
  • olja att fritera i
  • 1 lime
  • flingsalt

Majonnäs

  • 2 äggulor
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 dl matolja
  • salt och peppar

Remouladsås

  • 1 sats majonnäs 
  • 1 krm currypulver
  • ½ rivet äpple
  • 3 msk hackade blandade pickles
  • 2 msk hackad kapris
  • salt
  • limesaft

Mynta-ärtcrème

  • 500 g frysta gröna ärtor
  • 100 g smör
  • 2–3 kvistar grön mynta
  • ½ tsk salt

Till servering

  • pommes frites

 

Missa inte godaste efterrätten: friterade äppelringar med glass

 

Gör så här:

Friterad fisk: Blanda mjöl, salt och peppar i en tallrik, vispa upp ägget i annan tallrik och häll panko i en tredje. Dela filéerna på längden och vänd dem i mjölblandningen, sedan i äggvispet och slutligen i panko. Värm oljan till ca 170 grader i fritös eller en kastrull. Om du friterar i kastrull, välj en hög och rymlig och ha alltid ett lock till hands. Fritera 2–3 fiskar åt gången tills de är gyllene, ca 3 minuter. Lägg dem på hushållspapper eller galler och låt rinna av ordentligt.

Remouladsås: Blanda curry och äpple. Rör ner majonnäsen tillsammans med pickles och kapris. Blanda och smaka av med salt och limesaft.

Mynta-ärtcrème: Smält smöret. Hetta upp ärtorna i det varma smöret och lägg i myntabladen. Mixa med stavmixer eller i matberedare. Smaka av med salt. Servera med pommes frites.

Friterat: Konsten att fritera allt (Norstedts förlag).

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar