Fish and chips
Du behöver:
Friterad fisk
- 4 torskfiléer à 150–200 g
- 1 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- ½ krm vitpeppar
- 1 ägg
- 2 dl panko
- olja att fritera i
- 1 lime
- flingsalt
Majonnäs
- 2 äggulor
- 1 tsk dijonsenap
- 1 msk vitvinsvinäger
- 2 dl matolja
- salt och peppar
Remouladsås
- 1 sats majonnäs
- 1 krm currypulver
- ½ rivet äpple
- 3 msk hackade blandade pickles
- 2 msk hackad kapris
- salt
- limesaft
Mynta-ärtcrème
- 500 g frysta gröna ärtor
- 100 g smör
- 2–3 kvistar grön mynta
- ½ tsk salt
Till servering
- pommes frites
Missa inte godaste efterrätten: friterade äppelringar med glass
Gör så här:
Friterad fisk: Blanda mjöl, salt och peppar i en tallrik, vispa upp ägget i annan tallrik och häll panko i en tredje. Dela filéerna på längden och vänd dem i mjölblandningen, sedan i äggvispet och slutligen i panko. Värm oljan till ca 170 grader i fritös eller en kastrull. Om du friterar i kastrull, välj en hög och rymlig och ha alltid ett lock till hands. Fritera 2–3 fiskar åt gången tills de är gyllene, ca 3 minuter. Lägg dem på hushållspapper eller galler och låt rinna av ordentligt.
Remouladsås: Blanda curry och äpple. Rör ner majonnäsen tillsammans med pickles och kapris. Blanda och smaka av med salt och limesaft.
Mynta-ärtcrème: Smält smöret. Hetta upp ärtorna i det varma smöret och lägg i myntabladen. Mixa med stavmixer eller i matberedare. Smaka av med salt. Servera med pommes frites.
Friterat: Konsten att fritera allt (Norstedts förlag).