Fixa wow-faktorn på bakverken – 6 proffstips!

Gokväll-medarbetaren och tårtdrottningen Johanna Viberg tipsar om hur du får till finishen på dina bakverk. 


1. Fixa snyggt chokladrinn!

Tricket är en lagom fast chokladsmet, den ska helst varken vara kylskåpskall eller kastrullvarm, utan mitt emellan, men konsistensen är viktigare än temperaturen. Testspritsa på något annat så att du ser att den rinner lagom mycket. Annars får du tillsätta mer grädde eller choklad, beroende på om den ska bli lösare eller fastare. Börja sedan att dekorera längs kanten och se till att chokladen rinner i snygga strängar. Avsluta med att fylla upp med chokladsås på tårtans mitt.

 

Tårtdrottningen Johanna Viberg har ett populärt Instagram-konto med mängder av inspiration! 

 

2. Piffa upp köpemunkarna!

För att få till den riktigt perfekta spegelblanka ytan använder du mirrorglaze, som är lite av en utmaning. Med livsmedelsfärg får du till olika kulörer. Dekorera gärna med kul saker från lösgodishyllan som godis-löständer eller godis-ögon – uppskattat på barnkalaset.

 

3. Slät marsipan på tårtan!

Ta mer marsipan än du tror går åt så att du kan lägga ut locket en bra bit utanför tårtan och sedan skära bort överflödet. Se till att marsipanen inte är för torr, och släta till vecken med dina händer eller ett tårtredskap som kallas smoother och ser ut som en spackel. Florsockret fördelas med en tesil, skulle det bli för mycket så blås bort det. Fula misstag döljs med en snygg dekoration. Funkar alltid!

 

4. Strössla med stil! 

Tricket är att smörja tårtan med något som strösslet kan fästa på, som chokladkräm eller äggvita. Ställ tårtbotten (en i taget) på en bricka med höga kanter och häll sedan försiktigt på strösslet med en sked eller med handen. Våga satsa och ta rejält med strössel! För den perfekta finishen finns inga genvägar: Sätt fast de sista pärlorna för hand, pärla för pärla. Det är pilligt, men så värt det!

 

5. Spritsa med klass!

Det är tyllen som avgör! Köp den tyll (det är det lilla mun­ stycket längst ner på spritspåsen) som ger det mönster du vill ha.

 

Foto: Copyright FunCakes

6. Proffsiga tillbehör! 

På nätet hittar du en uppsjö av dekoratio­ner, här förgylls tår­tan ovan av guldpärlor och sockerpasta format som hjärtan.

 

Guldpärlor, 50 kr, Tantfondant

Bakformar, 39 kr/9 st, Ikea

Formar, 10 kr/65 st, Ikea

 

Rosa sockerpasta, 39 kr, Tantfondant

Läs också: Roy Fares cupcakes med maräng och choklad!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar