Franska pepparkakor
När tiden tryter passar skurna pepparkakor perfekt. Lätt att ta med och snabbt att baka.
Du behöver:
75 st
- 2 dl sötmandel
- 200 g smör
- 2 dl socker
- 1 dl ljus sirap
- 2 tsk ingefära
- 2 tsk kanel
- 2 tsk nejlikor
- 1 tsk bikarbonat
- ca 6 dl vetemjöl
Gör så här:
1. Hacka mandeln grovt. Rör smöret och blanda i socker, sirap, kryddor, bikarbonat, mandel och mjöl.
2. Arbeta ihop. Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidig. Dela den i två delar och forma varje del till en tjock rulle. Eventuellt kan de plattas till så att de får en rektangulär form.
3. Linda in varje rulle var för sig i plastfolie. Lägg rullarna i kyl några timmar eller till en annan dag. Skär sedan degrullarna i tunna skivor med en vass kniv. Lägg kakorna på en bakpappersklädd plåt.
4. Grädda mitt i ugnen, i 175 °C, cirka 12 minuter.

Birgittas bästa julkakor, Lind & Co