Hela listan – här är maten du kan och inte kan frysa in

Du kan spara både tid och pengar om du använder din frys praktiskt och smart. Dessutom kan du dra ner på matsvinnet. Men vad håller för att frysas ner, och vad bör du undvika att frysa? Vi reder ut! 


Medan vissa livsmedel tappar smak efter en tur till frysen, kan andra ibland till och med smaka bättre av det. Vi har listan på vad som passar att frysas ner, och vad som inte gör det.

 

Mat du enkelt kan frysa 

Bacon

Bacon går att frysa både rå och tillagad, sedan kan du snabbt plocka fram och använda i matlagning. 

Bananer

Kasta inte bananer som fått bruna fläckar på skalet. Skala och skiva dem och lägg dem i en påse i frysen istället! Sen kan du mixa dem till en utsökt bananglass (du behöver inte addera något till bananerna) eller använda dem i en smoothie.

Bär, som blåbär, jordgubbar, hallon och björnbär

Om du har bär i överskott, antingen från skogen, trädgården eller butiken, släng in dem i frysen. Bär kan lätt frysas och är perfekta att lägga frysta i pajer, smoothies eller bakverk.

Ströbröd

Gör ditt eget ströbröd och frys in. Ta gamla brödkanter eller välj ut ett bröd och torka det genom att förvara brödet torrt i en behållare utan lock eller på en plåt i ugnen på 150 grader. När brödet är helt torrt, kör det i mixern tills det har rätt konsistens. Voilà, ditt ströbröd är redo att frysas in.

Smör

När det är rabatt på smör är det inte fel att köpa på dig flera paket, eftersom smör faktiskt klarar sig utmärkt i frysen.

Kakor

Baka kakan i förväg och frys den. Då är den redo att plockas fram några timmar innan gästerna anländer, så att du kan dekorera den innan den ska serveras. På det sättet sparar du mycket tid i köket och får mer tid med dina gäster.

Grytor av alla de slag

Under hektiska dagar när du inte har energi att laga mat är det fantastiskt att ha en hel maträtt redo i frysen. Du kan enkelt göra en gryta och frysa den. Tänk på att den kan tappa lite smak och kan må bra av lite extra kryddning när du plockar fram den.

Citrusskal

Ofta när man använder citron eller lime i matlagning får man en halva som ligger och skrumpnar i kylen. Då är det bra att veta att du enkelt kan riva och frysa ner skal från citrusfrukter, som citron, lime och apelsin.

Buljong

När du lagar en stek eller en kyckling kan du med fördel spara benen och skrovet och laga en utsökt buljong på den. Frys in den i en istärningsbehållare så har du egna buljongtärningar klara att plocka fram.

Granola eller müsli

Frys in din müsli så kan du plocka fram efter behov och strö på din yoghurt eller en efterrätt.

Druvor

Om du ännu inte har testat att frysa vindruvor, så skynda dig att göra det – du vet inte vad du missat! Det blir ett smarrigt mellanmål och de är perfekta som alternativa isbitar i drycker.

Örter

Det finns många olika sätt att frysa örter. Du kan frysa dem i buntar så att du kan ta upp en bunt åt gången. Du kan också hacka dina örter och lägga dem i istärningsbehållare med lite vatten, antingen en och en eller så blandar du ihop dina favoritörter. Då har du din egen lilla örtkub redo att använda i olika rätter.

Sylt, marmelad och gelé

Syltningar av olika slag kan du enkelt frysa ner och ta fram vid behov.

Kött

Allt rått kött kan frysas ner, så länge det packas ordentligt.

Mjölk och grädde

Runt tre månader håller mjölk och grädde i frysen (om grädden ska användas i matlagning, den kommer inte gå särskilt bra att vispa). Så är det nedsatt pris – fyll kundvagnen!

Ogräddat bröd

Blanda ihop en deg till ett gott bröd och frys sedan ner den så att den är redo att bakas ut när du behöver. Förpacka den tätt i plastfilm innan du placerar den i frysen.

Bröd

Lägg bröd du inte hinner äta upp i frysen innan det blir dåligt. Skiva det gärna så kan du tina det direkt i rosten.

Pastasås

Det är synd att kasta en god pastasås efter middagen om det finns en överbliven portion. Frys såsen och använd den som bas nästa gång du lagar pasta.

Pajer

Bakade pajer håller riktigt bra i frysen. Både efterrättspajer och middagspajer.

Pizzadeg

Blanda deg till några smarriga pizzor när du har tid över och lägg i frysen, så är det lätt att bara plocka fram en degklump om du känner för pizza en kväll.

Riven ost

Det är alltid billigare att köpa hela ostar, sedan kan du med fördel hyvla eller riva och frysa ner i små påsar. 

Grönsaker

Du kan frysa nästan alla grönsaker som inte har högt vatteninnehåll. Till exempel squash, majs, spenat och morötter.

 

Mat som inte är lämplig för frysning

Majonnäs

Fryst majonnäs kommer skära sig under upptining. 

Ris

Ris tenderar att bli smuligt och grynigt efter att ha frysts ner.

Mjuka ostar

Ostar med högt vatteninnehåll går inte att frysa, till exempel ricotta, keso och gräddost. 

Grönsaker med hög vattenhalt 

Till exempel gurkor, sallad och tomat blir dåliga av att frysas.

 

Läs också: Därför ska du inte dricka direkt ur burken

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar