Underbar glasstårta med smak av sommaren

Festa till det med bästa sommarkombon ‒ glass och jordgubbstårta i ett! 


Du behöver (10–12 bitar):  

 

BOTTNAR

  • 225 g smör, smält och avsvalnat
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 3 dl filmjölk
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • Finrivet skal från 1 citron

 

 

FYLLNING

  • 5 dl vispgrädde
  • 1 burk sötad kondenserad mjölk, ca 400 g
  • Finrivet skal från 1 citron
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 500 g färska jordgubbar
  • ½ dl jordgubbssylt

 

 

Gör så här: 

  1. Börja med fyllningen. Vispa grädden till mjuka toppar med en elvisp. Tillsätt kondenserad mjölk, citronskal och vaniljsocker. Vispa ihop till en jämn smet med elvispen.
  2. Ansa och skär hälften av jordgubbarna i mindre bitar. Vänd försiktigt ner dem i smeten med en slickepott. Spara resten till dekoration. Klicka ner jordgubbssylten i smeten och dra några varv med en matsked.
  3. Häll smeten i en bunke, täck med plastfolie och låt stå i frysen i minst 3 timmar.
  4. Sätt ugnen på 175 grader. Fodra två springformar, 23 cm i diameter, med bakplåtspapper. Vispa smör och socker fluffigt. Tillsätt ägg, filmjölk, vaniljsocker och salt och vispa lite till. Vänd ner mjöl, bakpulver och citronskal med en slickepott till en jämn smet.
  5. Fördela smeten jämnt i formarna och grädda bottnarna en i taget i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt bottnarna svalna helt och tag sedan ut dem ur formarna.
  6. Fodra en av formarna med bakplåtspapper. Lägg i en av bottnarna och bred ut hälften av glassen jämnt ovanpå. Lägg på den andra bottnen och bred på resten av glassen. Täck formen med plastfolie och låt glasstårtan stå i frysen i minst 6 timmar.
  7. Dekorera med de sparade jordgubbarna och servera.

Glutenfri: 

Byt ut vetemjölet mot 5 dl glutenfri mjölmix.

Vegan: 

Byt ut smöret mot mjölkfritt margarin, äggen mot 1 dl kikärtsspad, filmjölk mot växtbaserad yoghurt, grädden mot växtbaserad dito och kondenserad mjölk mot sötad kondenserad kokosmjölk.

Recept ur boken Godare glass av Camilla Hamid (Bonnier Fakta). Foto: Bonnier Fakta

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar