Du behöver (10–12 bitar):
BOTTNAR
- 225 g smör, smält och avsvalnat
- 2 dl strösocker
- 2 ägg
- 3 dl filmjölk
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 nypa salt
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- Finrivet skal från 1 citron
FYLLNING
- 5 dl vispgrädde
- 1 burk sötad kondenserad mjölk, ca 400 g
- Finrivet skal från 1 citron
- 2 tsk vaniljsocker
- 500 g färska jordgubbar
- ½ dl jordgubbssylt
Gör så här:
- Börja med fyllningen. Vispa grädden till mjuka toppar med en elvisp. Tillsätt kondenserad mjölk, citronskal och vaniljsocker. Vispa ihop till en jämn smet med elvispen.
- Ansa och skär hälften av jordgubbarna i mindre bitar. Vänd försiktigt ner dem i smeten med en slickepott. Spara resten till dekoration. Klicka ner jordgubbssylten i smeten och dra några varv med en matsked.
- Häll smeten i en bunke, täck med plastfolie och låt stå i frysen i minst 3 timmar.
- Sätt ugnen på 175 grader. Fodra två springformar, 23 cm i diameter, med bakplåtspapper. Vispa smör och socker fluffigt. Tillsätt ägg, filmjölk, vaniljsocker och salt och vispa lite till. Vänd ner mjöl, bakpulver och citronskal med en slickepott till en jämn smet.
- Fördela smeten jämnt i formarna och grädda bottnarna en i taget i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt bottnarna svalna helt och tag sedan ut dem ur formarna.
- Fodra en av formarna med bakplåtspapper. Lägg i en av bottnarna och bred ut hälften av glassen jämnt ovanpå. Lägg på den andra bottnen och bred på resten av glassen. Täck formen med plastfolie och låt glasstårtan stå i frysen i minst 6 timmar.
- Dekorera med de sparade jordgubbarna och servera.
Glutenfri:
Byt ut vetemjölet mot 5 dl glutenfri mjölmix.
Vegan:
Byt ut smöret mot mjölkfritt margarin, äggen mot 1 dl kikärtsspad, filmjölk mot växtbaserad yoghurt, grädden mot växtbaserad dito och kondenserad mjölk mot sötad kondenserad kokosmjölk.
Recept ur boken Godare glass av Camilla Hamid (Bonnier Fakta). Foto: Bonnier Fakta