Glutenfri jordgubbstårta – godaste någonsin

Vi i Villa bakar gärna en glutenfri variant av Ernst Kirchsteigers jordgubbstårta i långpanna. Perfekt till midsommarfesten eller större bjudningar som student och födelsedagsfester.

För sommarens alla fester: kalas, studentfirande, midsommarafton blir det gärna mycket folk – vilket gör det perfekt att bjuda på en enkel jordgubbstårta i långpanna. Vi i Villa bakar gärna Ernst Kirchsteigers variant på sommartårta. Denna är helt och hållet glutenfri.

Smet 1 – Du behöver:

  • 2 dl vetemjöl eller glutenfri mjölmix
  • 1 dl socker
  • 2 tsk bakpulver
  • 150 g smält smör
  • 4 äggulor
  • 5 msk grädde

Smet 2 – Du behöver:

  • 4 äggvitor
  • 2 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • Mandelspån

Garnering: Jordgubbar, vispad grädde och ev. lemon curd

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Börja med smet nr 1. Blanda mjöl, socker och bakpulver. Vispa ihop tillsammans med smält smör, äggulor och grädde. Bred ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna.
  3. Börja med smet nr 2. Vispa äggvitor, socker och vaniljsocker till en maräng. Bred ut marängen över den första smeten i långpannan. Strö över mandelspån och grädda i cirka 30 minuter i nedre delen av ugnen.
  4. När botten har fått fin färg tar du ut den och låter den svalna.
  5. Vispa grädde och bred över hela botten. Garnera med skivade jordgubbar.

 

Tips! Klicka på lite lemon curd för att få en syrligare smak på tårtan, supergott! Dubbelkolla dock så att lemon curden inte innehåller gluten om du väljer att servera det.

 

Pinterest Instagram Print

Mest lästa artiklar