Med en högre sockerhalt håller äppelmoset längre. Genom att frysa in det färdiga moset kan du hålla nere sockerhalten, som i det här receptet.
Du behöver (10 frysportioner):
- 3 kg syrliga äpplen
- 5 dl vatten
- 2 1⁄2 dl strösocker
- 3 krmaskorbinsyra
Gör så här:
1. Skölj äpplena och ta bort blomfnasen och skaftet. Låt kärnhusen sitta kvar här.
2. Klyfta äpplena och lägg dem i en stor gryta.
3. Tillsätt vattnet och koka tills äppelbitarna är mjuka. Var försiktig så att det inte bränner fast i botten.
4. När allt är mjukt kör du blandningen i passertillsatsen till assistenten.
5. Koka upp moset på nytt och rör i sockret. Låt koka i åtminstone tio minuter på svag värme. Rör om då och då.
6. Rör ut askorbinsyran i lite mos och blanda ordentligt.
7. Häll blandningen i grytan med mos.
8. Låt svalna och häll upp på små, väl rengjorda burkar. Fyll inte ända upp – moset sväller i frysen.
Missa inte våra andra härliga recept: Hemgjord toffifee och chokladbollstårta med Nutella!

Receptet kommer från Bondens skafferi (Norstedts), ca 213 kr.