Grillfester för tankarna till en riktig barbeque och med det nöt, kyckling och fläskkött. Det är vad vi traditionellt lägger på grillen. Ett inslag som kommer mer och mer är fisk som till exempel lax.
Men för den som inte vill äta varken kött eller fisk är utbudet på grillfesten inte alltid så stort. En grillad majskolv och kanske någon tomat. Så behöver det inte vara.
Vi googlade på ”grilla vegetariskt” och fick bland annat upp dessa läckra recept som passar lika bra för vegetarianen som för köttälskaren. Prova något nytt på grillen i sommar. Lycka till!
Grillad kålrot med ingefärspuré och krassemarinad (4 pers)
Ingredienser
400 g kålrot
150 g potatis
25 g smör
salt, peppar
2 tsk riven ingefära
1 msk sirap
3 msk olivolja
2 msk pressad citron
1 ask kryddkrasse
Tillagning
Skala och skiva kålroten i cm-tjocka skivor, 2 per person. Koka dem lätt i saltat vatten.
Koka resten av kålrotsbitarna med potatis. Pressa till puré. Lägg i en klick smör, salt, peppar och riven ingefära.
Citronmarinad: Blanda sirap, drygt hälften av oljan, citronsaft och lite salt.
Pensla de lättkokta skivorna kålrot med återstoden av oljan och grilla på ett järn.
Uppläggning: Gör en bakelse med en grillad skiva i botten, puré ovanpå och en skiva på toppen. Strö klippt krasse runt och häll över citronmarinaden.
Grillad Quorn med mozzarella (4 pers)
Ingredienser
8 stycken Quorn filéer
Örtolja:
1 dl rapsolja
1 dl valnötsolja
2 msk citronjuice
färsk basilika
färsk timjan
1 tsk korianderfrön
1 liten chili, urkärnad
2 st vitlöksklyftor, skalade
1 förpackning mozzarella
8 stycken blad färsk salvia, salt och peppar
Tillagning
Blanda alla ingredienserna till örtoljan, mixa med stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Låt gärna marinaden stå i några timmar.
Dela varje filé på längden. Pensla dem med örtoljan, låt dem dra åt sig och pensla en gång till.
Skiva mozzarellan. Lägg ihop filéerna med en skiva mozzarella och ett salviablad emellan. Grilla filéerna på båda sidorna tills de är varma och mozzarellan har smält.
Servera gärna tillsammans med en fräsch sallad smaksatt med en vinägrett på olivolja och äppelcidervinäger.
Enklare kan det inte bli
För dig som är van med färdigmarinerat kött kommer inte att bli besviken när det gäller vegetariska alternativ. Quorn finns som färdigpepprad grillbiff. Bara att grilla på medelhög värme. Beräkna en biff per person.
Generösa tillbehör
Det är festligt med många tillbehör. Ofta är de enklare än vad man tror att laga dem. Så låt grillbuffén digna av allehanda välfyllda skålar!
Pestopotatissallad (4 pers)
Ingredienser
1 kg tvättad färskpotatis
1 burk pesto
200 g fetaost
70 g ruccola
250 g körsbärstomater
Salt och peppar
Tillagning
Rosta potatisen i ugn på 220 grader tills den blivit mjuk och fått fin färg.
Blanda potatis med pesto, euccola, och körsbärstomater. Smule över fetaosten och smaka av med salt och peppar.
Bönsallad (4 pers)
Ingredienser
2 burkar valfria bönor
1 finhackad rödlök
1 stor tärnad morot
1 hackat äpple
1 dl olivolja
2 tsk fransk senap
1 tsk pressad citron
1 tsk flytande honung
Tillagning
Blanda bönor, rödlök, morot och äplle i en stor skål.
Blanda olivolja, senap, citron, honung, salt och peppar, och häll såsen över bönorna.
Grillad sötpotatis (4 pers)
Ingredienser
2 sötpotatisar
peppar (kvarn)
saltflingor
olivolja (alt. olivolja med citronsmak)
Tillagning
Skala sötpotatisen och skär den i cirka 1 cm tjocka skivor. Krydda med salt, peppar och olja. Grilla skivorna tills de är mjuka.
Idas grillknyten
Ingredienser
Förslagsvis:
potatis
lök
vitlök
morötter
majs
sparris
tomat
champinjoner
paprika
färska örter
eller använd andra grönsaker du tycker om
Tillagning
Skär alla grönsaker i tärningar och lägg dem på folie. Knyt ihop folien till små ”båtar”. Lägg gärna i några klickar smör eller häll i lite olja. Salta (eventuellt svartpeppar också) och lägg på grillen.
Baba Ganoush (orientalisk sås)
Ingredienser
3 auberginer
2 citroner
2-4 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 tsk peppar
Tillagning
Stick ett hål på auberginernas skal och grilla i ugnen på 200 grader i 20 minuter eller tills de blir genommjuka. Ta ut och låt svalna.
Skala de avsvalnade auberginerna med fingrarna och mixa dem med mixerstav.
Pressa ur saften ur citronerna och blanda den med de mixade auberginerna.
Pressa i vitlöken och krydda.
Såsen kan förvaras flera dagar i kylskåp och serveras som orientalisk dip eller kall sås.
Fler recept på:
www.ortblomman.com
www.vegetariskt.com
www.recept.nu
www.quorn.se