Längtar du också efter den goda grillmaten som serveras i södra Europa? Kokboken Diadonnas Balkangrill av Diana Dontsova är fylld av recept att prova när det vankas grillfest på hemestern. Här bjuder hon på helgrillad fisk som vid Ohridsjön i Makedonien. Mums säger vi!
Recept på grillad fisk – Ohridska pastrmka – flatgrillad öring
(4 portioner)
Du behöver:
- 2 öringar (pastrmka)
- salt
- svartpeppar
- olivolja
Till servering:
- till servering
- 2 citroner
- färsk persilja
- ev. grillad zucchini
- ev. grillad grön paprika
- ev. vitlökskräm (makalo)
Gör så här:
1. Skölj ur fisken. Torka av den noggrant. Gnid in både utsida och insida med salt och peppar.
2. Sätt igång grillen och låt den bli väldigt varm. Kolen ska bli vit.
3. Smörj en grillplåt med olivolja och lägg den på grillgallret. Lägg på fisken hel och grilla på båda sidor över direkt värme i ca 4 minuter. Fläk sedan ut fisken. Grilla på båda sidor tills den är klar (när fiskköttet lätt lossnar från benen). På det här sättet får du en jämn stekyta. (Har du ingen grillplåt kan du lägga fisken i ett halster. Grilla den på båda sidor i ca 15 minuter. Om fisken inte är klar, grilla färdigt den under lock.)
4. Halvera 1 citron och grilla med snittytorna neråt i några minuter tills de blir sotiga.
5. Skiva den andra citronen. Lägg fisken på ett fat. Lägg på citronskivor och strö över mer salt. Vik ihop fisken och dekorera med hackad persilja. Servera med sotad citron och eventuellt grillad zucchini, paprika och makalo.
