Grillad spetskål med två sorters ost

Prova något nytt på grillen! Gör som Diana Dontsova och laga grillad spetskål på Balkanvis. Så enkelt och gott!

grillad spetskål

Gillar du ugnsbakad kål borde du testa att lägga kål på grillen! Grillad spetskål är fantastiskt god och billig mat som räcker till många. Diana Dontsova serverar den med två sorters ost, solroskärnor, citron och timjan. Här bjuder hon på receptet ur sin nya kokbok Diadonnas Balkangrill.

grillad spetskål

Recept grillad spetskål – Zelka na skara

(4 portioner)

Du behöver:

  • 1 spetskål 
  • olivolja 
  • 100 g smör 
  • 1⁄2 dl solroskärnor 
  • flingsalt 
  • 1⁄2 citron 
  • 60 g lagrad ost 
  • 100 g fetaost eller vitost 
  • färsk timjan

Gör så här:

1. Tänd grillbriketter och lägg dem på ena sidan av grillen, så du får en het sida med direkt värme och en svalare sida med indirekt värme.

2. Skär spetskålen i fyra klyftor på längden och pensla med olivolja. 

3. Grilla kålen över direkt värme på båda snittytorna tills de blir en aning sotiga. 

4. Flytta över till indirekt värme och låt kålen ligga ”på rygg”. Lägg på locket och grilla tills kålen blir mjuk, ca 15 minuter.

5. Smält smöret i en kastrull på spisen eller grillen och låt det småputtra tills det blir brynt och doftar nötigt. Rör om då och då. 

6. Rosta solroskärnorna i en het torr panna i 3–5 minuter.

7. Lägg upp spetskålen på ett stort fat eller i en form. Strö över flingsalt och pressa över citronsaft. Häll det brynta smöret över kålen. Toppa med riven lagrad ost, smulad fetaost, solroskärnor och timjan. Servera!

grillad spetskål
Receptet är hämtat ur Diadonnas Balkangrill av Diana Dontsova, (Polaris fakta, 2023).

Testa ett annat av Diadonnas goda recept:


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar