Grillad mat är en stor del av Balkans matkultur och i kokboken Diadonnas Balkangrill av Diana Dontsova kan man inspireras av mängder av härliga grillrecept och vackra bilder. Vi fastnade för ražniči, som betyder grillspett, och som i Balkan brukar lagas på kyckling, fläsk- eller nötkött, eller som i detta recept – lamm.
– På Balkan firas vissa helgdagar med dans, musik och helgrillat lamm på offentliga platser där alla får vara med och ta en bit av det grillade lammet. I min lilla trädgård här i Sverige grillar jag oftare lammspett och de är helt ljuvliga. Ännu ljuvligare när doften av rosmarin, mynta och vitlök sprids! skriver Diana Dontsova i boken.
Prova du med – här är receptet!

Grillspett – Ražniči på lamm med rosmarin och mynta
(4 portioner)
Du behöver:
- 600 g lammfilé (eller lammstek)
- 1 msk olivolja
- salt
Eftermarinad:
- 3⁄4 dl olivolja
- 2 vitlöksklyftor
- 3 kvistar färsk rosmarin
- 10–12 färska myntablad
- 1 citron
- flingsalt
- svartpeppar
Till servering:
- grön spetspaprika, gärna carlipaprika
- rödlök
- färsk persilja
- fetaostkräm (fetaost blandad med tjock yoghurt, vitlök och olivolja)
- somunbröd (pitabröd)
- ev. grillad grön paprika
Gör så här:
1. Skär köttet i ca 3 cm stora bitar. Blanda med olivolja och salt.
2. Trä bitarna på grillspett och grilla över direkt värme, men se till att grillen inte är för het. Grilla runt om i 8–10 minuter. Välj om du vill grilla lammet till medium rare, eller well done som på Balkan.
3. Häll oljan till marinaden i en bunke. Skala vitlöken och riv ner i oljan. Blanda med finhackade örter, citronzest, några droppar citronsaft, lite salt och peppar.
4. Lägg de grillade lammbitarna i marinaden och vänd runt. Lägg upp på ett fat och servera med skivad paprika, skivad rödlök, hackad persilja, fetaostkräm, somunbröd och eventuellt grillad paprika.
