Gustav Ovlands sommarmat – bruschetta med grillad tomatröra och vispad burrata

Vi i Villa hälsar på Gustav Ovland som gärna lagar mat i sitt utekök. Foto: Angelica Söderberg

Gustav Ovland gör en ”ta vad du har i växthuset-röra” och grillar över öppen eld. Se klippet och receptet här!

Gustav Ovland, som är känd från tv-programmen ”Husdrömmar” och ”Stugdrömmar”, är både inredare och kock. Och han älskar att laga mat på det han odlar i trädgården och växthuset vid hemmet Stärkelsefabriken. Skörden grillar han gärna direkt över öppen eld i sitt utekök. Spana in hur han gör i klippet ovan. Receptet på hans bruschetta, som passar utmärkt som förrätt eller lättare lunch en varm sommardag, har du här.

Bruschetta med grillad tomatröra, vispad burrata & örter

Du behöver:

(2–3 personer)

  • 1 surdegsbaguette
  • 2 st burrata

Tomatröra:

  • 500 g färska tomater
  • 1 chili
  • 1 snackspaprika
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • färska örter, t ex gräslök, timjan, rosmarin och salvia
  • olivolja
  • salt och peppar

Serveringsförslag:

  • skivad salami

Gör så här:

  1. Halvera tomaterna och skiva chili, vitlök och snackspaprika.
  2. Skörda rejält med färska örter. Några kvistar av timjan, salvia och rosmarin passar att grilla hela med tomaterna. Hacka resten och lägg undan till garneringen.
  3. Lägg tomater, chili, vitlök, paprika och örtkvistar i en eldsäker form och häll på rikligt med olivolja. Krydda med salt och peppar.
  4. Sätt formen på grillen och låt grönsakerna puttra på. Rör om då och då, så de inte fastnar i botten.
  5. När tomaterna börjar falla sönder är de färdiggrillade. Ta bort örtkvistarna.
  6. Skär upp baguetten i skivor på tvärsen och rosta dem på grillen tills de fått lite färg.
  7. Vispa burratan i en skål med en gaffel.
  8. Häll upp tomatröran i en stor grund skål, häll över burratan och garnera med örter. Stick ner brödskivorna på ena sidan av skålen och servera den skivade salamin bredvid. Nu kan alla göra sin egen bruschetta vid bordet!

Tips!

Tillsätt gärna bitar av squash i tomatröran.

Videon i artikeln är filmad av Angelica Söderberg.

Läs också: Dry martini med sälta – Leo Lahtis världsvana twist

Sandra Holmes