De just nu väldigt populära chiafröna är inte bara trendigt, de är supernyttiga också eftersom de bland annat innehåller mängder med Omega 3-fettsyror, proteiner, fibrer, kalcium och vitaminer. Chiafrön smakar inte så mycket, men eftersom de är så nyttiga är de perfekta att ha i matlagning, i gröt och smoothies – om du inte vill baka en läcker pudding eller paj med dem, förstås. Här är ett fantastiskt recept på chiapaj med hallon och lakrits.
Hallonlakritspaj med chiafrön
Du behöver:
(För 3-4 portioner. Dubblera för vanlig pajstorlek.)
Pajdeg:
- 4-6 st dadlar
- 1,5 dl nötter (t ex valnöt eller pekannöt)
- 1 krm äkta vaniljpulver
- 1 nypa himalayasalt
Fyllning:
- 3 dl hallon
- 2 tsk honung
- 2 msk chiafrön
- 1 krm äkta vaniljpulver
- 1 tsk lakritspulver
Gör så här:
Pajdeg: Blötlägg dadlarna i minst fem minuter. Mixa nötterna till ett mjöl och tillsätt vaniljpulver och salt. Mixa ner 4-6 dadlar tills du får en lättarbetad pajdeg. Tryck ut i en liten pajform, cirka 10 cm i diameter.
Fyllning: Mixa alla ingredienser och kyl i minst en halvtimme, eller över natten. Bred sedan ut fyllningen över pajdegen. Ät och njut!
Recept: Minaträningstajts.wordpress.com