Du behöver:
Pajdeg
- 1 förp kokta kikärter (380 g, avrunnen vikt ca 230 g)
- 1 dl havregryn (40 g)
- 1⁄2 dl olivolja
- 1⁄2 tsk salt
- olivolja till formen
Fyllning
- 400 g små blandade röd-, gul- och polkabetor
- 1 msk olivolja
- 1 rödlök, skalad och klyftad
- 50 g grönkålsblad, skurna
- 3 dl turkisk yoghurt (10 %)
- 3 ägg
- 1 msk flytande honung
- 2 dl riven lagrad ost (t ex cheddar)
- 2 tsk finhackad färsk rosmarin
- 1 tsk salt
- 1⁄2 tsk malen svartpeppar
- 100 g fetaost
Läs också: Bästa pizzarecepten: vegetarisk eller salami- och taleggiopizza
Gör så här:
Pajdeg
- Häll av, skölj och låt kikärterna rinna av väl.
- Lägg havregrynen i en matberedare och mixa till ett fint mjöl.
- Tillsätt kikärter, olja och salt. Mixa till en slät deg.
- Tryck ut degen i en smord form, cirka 24 cm i diameter. Se till att bottnen inte blir alltför tunn. Forma aluminiumfolie till ett band och fodra pajkanten på insidan så att degkanten hålls uppe.
- Kyl formen i cirka 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Grädda pajskalet i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter. Låt svalna något innan pajskalet fylls och gräddas.
Fyllning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Lägg betorna på en plåt. Baka i mitten av ugnen i cirka 45 minuter eller tills de är mjuka (de kan bakas samtidigt med pajskalet). Låt svalna något och skala dem. Dela betorna på mitten.
- Höj värmen till 225 grader.
- Lägg hälften av betorna, löken och grönkålen i pajskalet.
- Vispa ihop yoghurt, ägg, honung, ost, rosmarin, salt och peppar i en bunke. Häll smeten i pajskalet.
- Lägg på resten av betorna, lök och stick ner några grönkålsblad. Smula över fetaosten.
- Grädda i mitten av ugnen i 20–25 minuter eller tills pajen fått fin färg.
Receptet kommer från Baka med bönor av Lina Wallentinsson (Bonnier Fakta)