Denna tjusiga hasselnötskaka, toppad med trillingnötter, är den perfekta kakan till gottebordet i jul.
Tips! Om du mest är sugen på toppingen kan du också göra trillingsnötsbark: häll då ut toppingen på ett bakplåtspapper och ställ i kylen en liten stund, tills den går att bryta i bitar.
Hasselnötskaka med trippelnötstopping
Du behöver:
15 – 20 bitar
- 200 g smör, rumsvarmt
- 3 dl ljust muscovadosocker
- 3 ägg
- 1 dl apelsinsaft, färskpressad
- 3 dl hasselnötsmjöl
- 2 dl kakmjöl med bakpulver (du kan blanda eget kakmjöl, se längre ner)
Topping:
- 150 g ljus choklad
- ca 50 rostade hasselnötskärnor
- ca 30 g mörk choklad
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°. Vispa smör och socker poröst i en köksmaskin monterad med visp. Rör i äggen ett i taget. Rör ner apelsinsaft. Vänd ner hasselnötsmjöl och kakmjöl och vispa till en slät smet.
2. Häll smeten i en liten långpanna, ca 23 × 30 cm, klädd med bakplåtspapper, och grädda i mitten av ugnen i 30-40 minuter. Låt kakan kallna och lägg den på ett fat.
3. Smält den ljusa chokladen. Blanda nötterna med 3 msk av chokladen i en liten bunke. Skeda och bred ut resten av chokladen över kakan. Lägg på nötterna i grupper om tre och tre. Låt stelna.
4. Smält den mörka chokladen och ringla över. Ställ kallt en stund så att toppingen stelnar.
Recept på eget kakmjöl
Blanda 10 dl vetemjöl med 4 tsk bakpulver.
Letar du efter en julig efterrätt? Spana gärna in receptet på glöggtiramisu här.