Gnocchi är en riktig klassiker i det italienska köket, som gärna äts på enklast möjliga sätt, stekta med parmesan. I det här receptet från kokboken ”Potatis” har Stefan Ekengren också lagt till persilja och shiitakesvamp, men kantareller, karljohanssvamp och annan svamp funkar också fint!
En viktig sak är att inte blanda degen för länge, det gör att den blir klistrig, seg och lös, tipsar Stefan. Gnocchi går bra att styckfrysa och lägga i påsar i frysen, som du sedan kan ta ut och koka klart när du vill ha en snabb middag.
Du behöver:
4 portioner
- 800 g fast potatis, 7–8 cm i diameter, skalad
- 1 liter vatten
- 3 tsk salt (till potatisen)
- 1 ägg
- 250 g vetemjöl + extra till utbakning
- 1 tsk salt (till gnocchin)
- 50 g smör (till stekning)
- 200 g shiitakesvamp
- parmesan
- bladpersilja, strimlad
- salt
Gör så här:
- Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Sänk värmen och småkoka i lätt bubblande vatten cirka 20 minuter. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av någon minut.
- Pressa potatisen och låt den svalna.
- Blanda först i ägg och därefter mjöl och salt. Knåda hastigt ihop med hjälp av händerna tills du har en mjuk deg. Lägg upp degen på mjölat bord. Forma cirka 1 ½ cm tjocka rullar och skär dem i 2 cm långa bitar. Tryck till bitarna lite lätt med en gaffel eller använd en gnocchibräda. Lägg gnocchin på en mjölad tallrik.
- Koka upp saltat vatten och koka gnocchin cirka 4 minuter eller tills de flyter upp till ytan, koka i två omgångar om kastrullen inte är stor nog. Ta upp med hålslev och låt rinna av lite, spara lite av kokvattnet.
- Värm en panna, lägg i smöret och låt det smälta ut, tystna och börja bryna lite. Lägg i den nykokta gnocchin och stek den fint runtom utan att den tar för mycket färg.
- Dela svampen i bitar och låt den steka med i pannan tillsammans med gnocchin ett par minuter. Häll i några skedar av det sparade kokvattnet. Häll upp gnocchin på ett fat och riv över generöst med parmesan. Strö över persilja och servera genast. Gott också att skeda över lite brynt smör.