Heta vitlöksräkor med risnudlar

Snabblagad middag! Chili, vitlök och lime får nudlarna att flyga i denna smaskiga rätt, signerad tv-kocken Jennie Walldén.

I det här receptet har tv-kocken Jennie Walldén inspirerats av det sydostasiatiska köket.

– Chili och vitlök sätter sting på både räkor och nudlar, och smakerna binds samman av den friska, syrliga limen och lite honung, skriver hon i kokboken ”Nudlar”, där hon bjuder på sina bästa nudelrecept.

Tips! Det går bra att byta ut räkorna mot kyckling. Använd då kycklinglårfilé skuren i munsbitar och stek i 5 minuter innan du tillsätter sås och nudlar.

Du behöver:

(2 portioner)

  • 200 g risnudlar
  • 3 salladslökar, strimlade
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 röd chili, strimlad på längden
  • 200 g råa miljömärkta räkor (kejsarhatt eller ostronskivling för vego)
  • 2 limefrukter, varav 1 i klyftor och 1 pressad juice
  • 1 msk flytande honung
  • 3 msk fisksås (1 msk grönsaksfond + 2 msk japansk soja för vego)
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 knippe koriander, grovt hackad
  • ev. salt
  • neutral rapsolja att steka i

Gör så här:

1. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj i iskallt vatten och låt rinna av.

2. Hetta upp en wok eller stor stekpanna tills den ryker. Häll i generöst med olja och stek salladslök, vitlök och chili i 1 minut. Lägg i räkorna och låt steka i 2 minuter tills de blivit rosa.

3. Tillsätt limejuice, honung, fisksås, chiliflakes samt det mesta av koriandern och vänd runt. Lägg i nudlarna och låt steka i 1 minut under omrörning. Smaka av och tillsätt salt om det behövs. Strö över resterande koriander och servera genast med extra limeklyftor vid sidan av.

Receptet är hämtat ur Jennie Walldéns kokbok ”Nudlar” (Polaris Fakta, 2022).
Heta vitlöksräkor med nudlar.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar