I det här receptet har tv-kocken Jennie Walldén inspirerats av det sydostasiatiska köket.
– Chili och vitlök sätter sting på både räkor och nudlar, och smakerna binds samman av den friska, syrliga limen och lite honung, skriver hon i kokboken ”Nudlar”, där hon bjuder på sina bästa nudelrecept.
Tips! Det går bra att byta ut räkorna mot kyckling. Använd då kycklinglårfilé skuren i munsbitar och stek i 5 minuter innan du tillsätter sås och nudlar.
Du behöver:
(2 portioner)
- 200 g risnudlar
- 3 salladslökar, strimlade
- 3 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 röd chili, strimlad på längden
- 200 g råa miljömärkta räkor (kejsarhatt eller ostronskivling för vego)
- 2 limefrukter, varav 1 i klyftor och 1 pressad juice
- 1 msk flytande honung
- 3 msk fisksås (1 msk grönsaksfond + 2 msk japansk soja för vego)
- 1 tsk chiliflakes
- 1 knippe koriander, grovt hackad
- ev. salt
- neutral rapsolja att steka i
Gör så här:
1. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj i iskallt vatten och låt rinna av.
2. Hetta upp en wok eller stor stekpanna tills den ryker. Häll i generöst med olja och stek salladslök, vitlök och chili i 1 minut. Lägg i räkorna och låt steka i 2 minuter tills de blivit rosa.
3. Tillsätt limejuice, honung, fisksås, chiliflakes samt det mesta av koriandern och vänd runt. Lägg i nudlarna och låt steka i 1 minut under omrörning. Smaka av och tillsätt salt om det behövs. Strö över resterande koriander och servera genast med extra limeklyftor vid sidan av.