Jordgubbsmoussetårta
(16 bitar)
Du behöver:
- Mandelmarängbotten
- 6 äggvitor
- 2 dl strösocker
- 4 dl mandelmjöl, 200 g
Jordgubbsmousse
- 4 gelatinblad
- 300 g färska eller frysta jordgubbar
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl yoghurt
- 2 dl florsocker
Garnering
- färska jordgubbar
Gör så här:
Värm ugnen till 175 °. Lägg bakplåtspapper i botten på en pajform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Smörj papperet och kanterna.
Mandelmarängbotten: Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner sockret och mandelmjölet och blanda försiktigt till en jämn smet. Fyll formen med smeten och ställ in i mitten av ugnen. Grädda i ca 15 minuter tills mandelbottnen fått lite färg. Låt svalna och ställ in i kylen.
Jordgubbsmousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Mosa jordgubbarna och vispa grädden löst. Blanda grädden med jordgubbsmoset, yoghurten och florsockret. Krama ur gelatinbladen och lägg dem i en kastrull. Tillsätt 1⁄2 dl vatten och smält dem på svag värme. Låt svalna innan du snabbt vispar ner dem i jordgubbssmeten.
Ta fram den riktigt kalla mandelbottnen och fördela jordgubbsmoussen ovanpå. Ställ den sedan kallt i ett par timmar före servering. Lossa försiktigt tårtan från formens kanter. Det kan hjälpa att värma lite med händerna utanpå kanten.
Garnera tårtan med jordgubbar.

Recept ur boken Mandelmanns söta – Recept & baktankar från Djupadal (Bonnier Fakta).