Om du gillar sötsaker med lite sälta kommer jordnötskolagrottor snabbt bli nya kakfavoriten. Här får den smöriga mördegen en fyllning av krämig jordnötskola, och de salta jordnötterna på toppen ger härlig textur. Perfekt till gofikat när du vill överraska gästerna med något nytt!
Jordnötskolagrottor
Du behöver:
(16 st)
-
270 g (4 ½ dl) vetemjöl
-
90 g (1 dl) strösocker
-
1 tsk bakpulver
-
2 tsk vaniljsocker
-
200 g smör, rumsvarmt
Jordnötskola:
-
90 g (1 dl) strösocker
-
100 g (1 dl) vispgrädde
-
50 g (½ dl) jordnötssmör
-
140 g (1 dl) ljus sirap
-
1 nypa havssalt
Garnering:
-
salta jordnötter
Gör så här:
-
Sätt ugnen på 175 grader.
-
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt smör och arbeta ihop tills det precis blir en deg.
-
Dela degen i 16 lika stora bitar och rulla dem till jämna bollar.
-
Lägg alla bollar på en plåt med bakplåtspapper. Se till att de har ordentligt med utrymme eftersom kakorna flyter ut i ugnen.
-
Gör en rejäl grop i mitten på varje boll. Grädda kakorna mitt i ugnen i 15–20 minuter. Forma varje grop på nytt med en tesked när du tar ut kakorna ur ugnen, eftersom de har en tendens att krympa under gräddningen. Låt kakorna kallna.
-
Jordnötskola: Koka upp alla ingredienser i en kastrull och låt puttra tills jordnötskolan når en temperatur på 122 grader.
-
Fyll varje grop med jordnötskola och strö över salta jordnötter. Låt kolan stelna innan servering.

Recept ur kokboken ”Kola” av Mattias Celinder (Semic, 2025).
Läs också: Hallongrottspaj – gott så vi smälter!