Juldammsugare med smak av glögg och pepparkaka

Nu är det hög tid att börja julbaka! Här bjuder Birgitta Rasmusson på ett smarrigt recept ur sin bok Birgittas julkakor.


Recept – juldammsugare

Egentligen är dammsugare en resternas kaka, då huvudingrediensen
 är kaksmulor. Julvarianten har glögg istället för punsch som vätska och mandelmassan smaksätts med pepparkakskryddor som finns i färdig kryddblandning att köpa.

15 st

Du behöver:

  • 100 g smör
  • 1 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1–2 msk kakao
  • Ca 3 dl småkaks- och sockerkakssmulor
  • Glögg efter smak

Garnering:

  • 250–300 g mandelmassa
  • 1 tsk pepparkakskryddor
  • Vit blockchoklad

Gör så här:

1. Rör smör, florsocker, vaniljsocker och kakao till en porös smet. Tillsätt kaksmulorna och rör tills allt är väl blandat. 2. Smaka av med glögg. Ställ smeten kallt en stund.
3. Riv mandelmassan grovt och arbeta in pepparkakskryddan. Rulla ut degen till 5 centimeter långa bitar. Klä dem med tunt kavlad mandelmassa. Doppa ändarna i smält choklad.

Birgittas bästa julkakor, Lind & Co.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar