Här är julens godaste glöggsorter!

Fyra glöggtips från sommelier Maria Torén som älskar julens drycker och har smakat sig igenom årets glöggutbud.

årets godaste glögg 2022

Alla vet vi hur en traditionell glögg smakar, söt och kryddig, och ofta serverad varm tillsammans med russin och mandel. I år är utbudet av drycker som kvalar in som glögg större än någonsin. Förutom traditionell glögg finns det en stor mängd vinterdrycker med fokus på elegans och mindre sötma. I år är även utbudet av glögg med spritbas stort. Kanske var det gin & tonicglöggen som startade denna trend för några år sedan?

stockholm bränneri glögg

Stockholms Bränneri Årets glögg

198 kr, art nr 58916 (beställningssortimentet)

Bryggeriet som för några år sedan skapade gin & tonciglöggen har i år tagit fram en glögg på svensk ekologisk äppelmust och vin som smakats upp med rönnbär, lingon och krusbär. Drycken är sedan uppspritad med Stockholms Akvavit och för att skapa den juliga känslan kryddad med apelsin, kanel, kryddnejlika, ingefära och kardemumma. Den kan serveras försiktigt uppvärmd men är riktigt god att avnjuta kall med en rejäl isbit. 

hellström glögg

Hellströms Glögg

285 kr, art nr 53792 

Hellströms glögg är en vinterdryck som är riktigt god serverad med en stor isbit som fördrink. Grunden till glöggen bygger på firmans egen gin tillsammans med äppelmust. Sedan har julkryddor som kanel, kryddnejlika och pomerans tillsatts. Bakom drycken står Hellström Gin som är den första producerade ginsorten från Gotland. Grundaren, Elisabeth Hellström, är en av de yngsta sprittillverkarna i hela världen. 

Alpenglitzern Organic Glühwein

79 kr, art nr 90071

För dig som tycker att vinglögg är för starkt och sött kan detta glühwein kanske passa. Här får du en dryck med bärig smak som drar åt det syrligare hållet och med försiktig kryddning och sötma. Denna kan serveras både varm och kall. Jag kommer hälla den i termosen för nästa långa vinterpromenad och smussla med några pepparkakor. 

frostbär

Alkoholfritt alternativ: Saturnus Frostbär, havtorn och rönnbär 

Frostbär finns i dagligvaruhandeln och kostar ca 35 kr.

Detta är en alkoholfri vitvinsglögg som kombinerar klassiska glöggsmaker med havtorn och rönnbär. Bär som smakar bäst om de skördas efter den första frosten och därmed gett glöggen sitt namn, Frostbär. Den kan drickas både varm och kall. 

Maria Torén
Foto: Maria Lindner

Om Maria Torén

Maria Torén är populär sommelier med passion för smaker, dofter och att njuta av det goda i livet. Hon gör det krångliga med vinprovning enkelt. Följ henne på instagram @sommelier_maria där hon bjuder på live-vinprovningar på fredagar och delar med sig av sina favoriter. 

Läs också: Pepparkakor deluxe – proffsbagarens pepparkaksdeg


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar