Kålpudding med lingon – på nytt vis!

Sugen på kålpudding? Här är en lite lättare version av den älskade rätten.

kålpudding

Kålpudding är en svensk klassiker, där sötsura lingon bryter mot umamirik köttfärs och söt brynt kål. Det är en rätt som kräver respekt för traditionen, men som kan twistas till och göras mer näringsmässig. Maria Borelius, som skapat det här receptet, har bytt ut sirap mot honung och lagt till massor av persilja och fiberrikt råris. Gott och mättande!

Kålpudding ”Maria-style” med lingon

Tid: 30 min + 30 min gräddning

Du behöver:

(6 portioner)

Kålfräs:

  • 2 gula lökar
  • 1 kg vitkål
  • 3 msk rapsolja
  • 2 dl vatten
  • 3 msk koncentrerad oxfond
  • 3 msk honung + extra till gratinering
  • 1⁄2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 3 dl finhackad persilja

Färs:

  • 500 g ekologisk nötfärs
  • 3 dl kokt råris, mathavre eller quinoa
  • 2 msk tamarisoja eller japansk soja
  • 3 ägg
  • 1 msk torkad timjan 
  • 2 tsk torkad mejram 
  • 1⁄2 tsk salt

Honungslingon:

  • 3 dl lingon
  • 2 msk honung

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200°. Skala och finhacka löken. Finstrimla kålen. Fräs kålen med hälften av löken i rapsoljan i en rymlig stekpanna i cirka 5 minuter tills den är mjuk och har fått lite färg. Tillsätt vatten, oxfond, honung, salt och peppar. Låt puttra ihop i 1–2 minuter. Rör ner det mesta av persiljan (spara lite till garnering).

2. Arbeta ihop nötfärsen med resten av löken och alla ingredienser till färsen väl.

3. Tryck ut hälften av kålfräset i en smord ugnssäker form, cirka 20 x 30 centimeter. Fördela färsen på kålen och toppa sedan med resten av kålen. Tryck till lätt. Ringla över lite extra honung.

4. Grädda i mitten av ugnen i 30 minuter tills den är genombakad och har fått fin färg. Rör under tiden lingon med honung väl.

5. Servera kålpuddingen med lingon och en härlig grönsallad. En kokt potatis eller två sitter fint till det.

kålpudding
Receptet på kålpudding är hämtat ur Maria Borelius ”Hälsorevolutionen kokboken” (Bonnier fakta, 2022).

Vill du prova fransk husman istället? Spana in den här mustiga kalvgrytan.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar