Kan man spara slatten? Experten svarar på 4 frågor om vin

Håller rött längre än vitt, och vilken temperatur ska vinet egentligen ha när man dricker det? Sommelieren svarar!

vin

När höstvindarna susar runt knuten är det skönt att sjunka ner i fåtöljen med ett glas vin. Men hur är det, kan man spara slatten? Sommelier Roffe Lindberg på Din sommelier reder ut vad som gäller.

Roffe Lindberg.

Kan man spara vin i flaska?

– Ja. Tryck ner korken så snart du hällt upp och sätt in flaskan i kylen. Har du halva flaskan kvar kan du spara det i 5–7 dagar. Är det bara ett glas kvar håller det kortare tid. Då är det mer syre i flaskan, vilket påskyndar åldrandet, och vinet håller bara i några dagar.

Är det skillnad på rött och vitt?

– Vitt håller kortare tid. Har du ett glas vitt kvar i flaskan håller det i högst 3 dagar, ett rött i 3–4 dagar.

Vilken temperatur ska vinet ha när man dricker det?

– Ju lättare ett vin är, desto svalare ska det drickas. Vita viner är fina vid 10–12 grader, rosé bäst vid 13–15. Nu är trenden att röda viner ska drickas vid 16–18 grader, men det är ju en smaksak. Själv föredrar jag fylliga röda vid 18–20 grader.

Kan man värma vin i mikron?

– Ja. Kolla bara så att det inte finns någon metall på flaskan. Det är flaskan som ska bli varm, så värmer den sedan upp själva vinet. Kör i högst 20 sekunder (flaskan behöver inte snurra). Ingen mikro? Skölj flaskan i varmt vatten, häll upp i glasen och låt stå tills vinet har rätt temperatur. 

Läs också: Knepen som får vinet att smaka bättre


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar