Kardemummakaka är en älskad favorit på fikabordet och innehåller ingredienser man oftast har hemma. Smeten är lätt att röra ihop med vanlig visp, och ägget och sockret ska inte vispas fluffigt. Här bjuder bakbloggaren Linda Andersson på sitt enkla recept.
Mjuk kardemummakaka
Du behöver:
(Ca 12 bitar)
- 100 g smör
- 3 dl strösocker
- 2 tsk bakpulver
- 4 dl vetemjöl
- 1 ägg
- 2 tsk kardemummakärnor, stötta
- 2 ½ dl filmjölk
Garnering:
- ca 2 msk pärlsocker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Rör sedan ihop det med strösocker i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop till en slät smet.
- Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 centimeter i diameter. Strö över pärlsocker.
- Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 45 minuter. Låt den svalna i formen.
Linda tipsar!
Du kan använda mjölk istället för filmjölk, men filmjölk ger en ännu härligare konsistens.

Receptet på kardemummakaka är hämtat från kokboken Lindas mjuka kakor, pajer och tårtor av Linda Andersson (Semic, 2023).
Vill du testa fler recept av Linda Andersson? Spana in hennes snabbakade kanelbullekaka här och saftiga trekantsfrallor här.