Kardemummakaka – här är bakproffsets bästa recept

Linda Andersson, känd från bloggen Lindas bakskola, dukar fram en riktig fikaklassiker. Här är hennes otroligt saftiga kardemummakaka – som är superlätt att baka!

Kardemummakaka är en älskad favorit på fikabordet och innehåller ingredienser man oftast har hemma. Smeten är lätt att röra ihop med vanlig visp, och ägget och sockret ska inte vispas fluffigt. Här bjuder bakbloggaren Linda Andersson på sitt enkla recept.

Mjuk kardemummakaka

Du behöver:

(Ca 12 bitar)

  • 100 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 2 tsk kardemummakärnor, stötta
  • 2 ½ dl filmjölk

Garnering:



  • ca 2 msk pärlsocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Rör sedan ihop det med strösocker i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop till en slät smet.
  2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 centimeter i diameter. Strö över pärlsocker.
  3. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 45 minuter. Låt den svalna i formen.

Linda tipsar!

Du kan använda mjölk istället för filmjölk, men filmjölk ger en ännu härligare konsistens.

Receptet på kardemummakaka är hämtat från kokboken Lindas mjuka kakor, pajer och tårtor av Linda Andersson (Semic, 2023).

Vill du testa fler recept av Linda Andersson? Spana in hennes snabbakade kanelbullekaka här och saftiga trekantsfrallor här.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar