Kimchi jjigae – koreansk gryta med kimchi

Kimchi är inte bara ett gott tillbehör till maten utan kan också användas i både nudelrätter och grytor. Som i denna kryddiga gryta med tofu och fläsk.

kimchi

Gustav Kyhlberg är en svensk kock som 2012 flyttade till sydkoreanska Seoul med sin familj. Där blev han förälskad i det koreanska köket, inte minst grytorna som har mycket chili, vitlök och hetta, och gärna serveras bubblande varma på gaskök direkt på bordet. När Gustav kom tillbaka till Sverige öppnade han den koreanska restaurangen Madam på Södermalm i Stockholm. Här bjuder han på ett recept på kimchigryta ur sin nya kokbok ”Koreanska grytor”.

– Den här grytan kan du laga av all kimchi gjord på salladskål, och den blir extra bra med riktigt kraftigt fermenterad kimchi. Ju äldre kimchi, desto bättre. Grytan är enkel att laga och har bra syra, hetta och fantastisk fläsksida. Perfekt en kall och ruggig dag, skriver Gustav i boken.

Kimchi jjigae

4–6 portioner

Du behöver:

  • 400 g fläsksida utan svål, alt. fläskkarré, i ½ cm tjocka skivor
  • ½ liter hårt fermenterad kimchi, grovskuren
  • 2 ½ dl kimchispad 
  • 5 msk gochugaru, koreanskt chilipulver 
  • 2 msk gochujang, koreansk chilipasta 
  • 1 msk doenjang, koreansk bönpasta 
  • 1 gul lök, i stora tärningar
  • 2 vitlöksklyftor, finrivna 
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk salt
  • 1 liter vatten
  • 1 pkt (300 g) hård tofu, i grova bitar 
  • 2 salladslökar, finskivade

Gör så här:

1. Lägg fläsksida och samtliga ingredienser förutom vatten, tofu och salladslök tillsammans i en kastrull. Fräs allt tills fläsket börjar släppa lite fett.

2. Tillsätt 1 liter vatten och koka 15–20 minuter, tills färgen blir mörkare. Rör om då och då.

3. Tillsätt tofu och låt koka 3 minuter. Smaka av med salt, toppa med salladslök och servera med nykokt rundkornigt ris och gärna banchan (sidorätter).

kimchi
Receptet på Kimchi jjigae är hämtat ur Gustav Kyhlbergs kokbok ”Koreanska grytor” (Natur & Kultur, 2022).

Läs också: Chapche – koreanska sötpotatisnudlar med sesam och grönt

TV: Redaktionens bästa klipp!

Mest lästa artiklar