Klassiska bondkakor – så gör du!

Sugen på kakor? Varför inte baka traditionella bondkakor med mandel och sirap. Goda, knapriga, smakrika småkakor som är lätta att baka!
Bondkaka

Bondkaka är en typ av småkaka som består en stor del grovhackad mandel. Det är verkligen en svensk klassiker!

Frys in

Om du inte vill baka alla dina kakor direkt så går det bra att frysa in degen! Tina den sedan i kylskåpet när du vill baka kakor igen. Då är det enkelt att skära några skivor av degen och grädda dem i ugnen. Detta gör att du snabbare kan få nygräddade kakor utan att behöva förbereda degen varje gång. 

Hur förvarar jag mina bondkakor?

Förvara bondkakorna i en lufttät burk där det är torrt och svalt. Men det är bäst att äta upp dina kakor inom en vecka, för att de inte ska bli dåliga eller för hårda. 

Servering

Servera bondkakor med kaffe till fika eller ät dem tillsammans med en god saft. Denna kaka uppskattas inte bara av de små utan även av de stora! 

Läs också: Så gör du ljuvliga chocolate chip coockies

Traditionella bondkakor

Cirka 25-30 kakor

1 tim 30 min

 • ½ dl sötmandel
 • 2 ½ dl vetemjöl 
 • ½ tsk bikarbonat
 • 1 dl strösocker
 • ½ msk sirap
 • 1 tsk vatten
 • 100 gram smör eller margarin

Gör så här: 

 1. Låt smöret stå framme i rumstemperatur så att den mjuknar, skär sedan det i mindre bitar. 
 2. Hacka mandeln grovt. Blanda mjöl och bikarbonat tillsammans i en bunke. Tillsätt sedan strösocker, sirap, mandel, vatten och de skivade smöret. 
 3. Arbeta ihop allt till en smidig och jämn deg. 
 4. Sedan delar du degen i två delar. Forma dem till avlånga rullar, cirka 3 cm, i diameter och plasta in dem i plastfolie. Lägg dem sedan i kylen ett par timmar så att det blir enklare att skära. 
 5. Sätt ugnen på 200°C. 
 6. Du skär degen i cirka ½ cm tjocka skivor, lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
 7. Grädda skivorna mitt i ugnen 5-7 minuter. Låt sedan kakorna svalna på galler.
 8. Och nu kan du njuta av dina hembakade bondkakor! 

Tips! Dekorera gärna dina bondkakor med mandelbitar, det blir både gott och ser fint ut!

Recept från ICA.se

Vill du läsa mer om recept och kök?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev – det är gratis!
Anmäl dig här!

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED SKELLEFTEÅ KRAFT

Funderar du på laddbox? Så enkelt laddar du bilen hemma!

Har du en elbil, eller funderar på att skaffa? Då kan det vara dags att fundera på att installera en laddbox där hemma. Med en laddbox laddar du elbilen snabbt och säkert – och ser till att den alltid är fulladdad när du ska ut och köra!

Elbilar blir allt mer populärt och fler och fler väljer att skaffa en. Då uppstår också ett behov av att ladda hemma – med en laddbox är det precis det du kan göra. En laddbox passar till alla hus och kostar allt från ca 6 000 kr till 14 000 kr, beroende på fabrikat och tillval. Och fördelarna är många.

– Ungefär 90 procent av all laddning sker hemma, så det är en fördel att kunna ladda tryggt, säkert och ha möjlighet att kunna använda smart styrning för att optimera laddningen, säger Daniel Degerman, teknisk säljare på Skellefteå Kraft.

Daniel Degerman på Skellefteå Kraft.

I stort sett alla laddboxar på marknaden är kompatibla med alla elbilar och många har likvärdiga funktioner.

– Det kan vara bra att kolla upp vad som ingår i den box du funderar på, i vissa boxar ingår inte laddkabel till exempel. 

Brandfarligt att ladda i vanliga uttag

Något som är viktigt att tänka på är att du inte ska ladda direkt i vanliga eluttag. 

– Ett vanligt 230 volts-uttag är testat och godkänt för kontinuerlig belastning i en timme. Laddar man längre än så använder man inte sin elanläggning på ett korrekt sätt, vilket medför ökade brandrisker. Elsäkerhetsverket avråder från laddning i vanliga eluttag.

Tips!

Har du timmätt elavtal och/eller effektabonnemang? Ladda mellan kl 22–06 när priserna vanligtvis är som lägst!

Säker och trygg laddning 

Dynamisk lastbalansering är ett tillval till laddboxen. Med den kan du optimera laddningen mot övriga belastningar i din fastighet. 

– Det finns två olika typer av lastbalansering. Den statiska innebär att du kan schemalägga och ställa ner effekten manuellt. Och den dynamiska som innebär att boxen balanserar mot huvudsäkringen vilket minskar risken att säkringar går när du exempelvis kör tvätt- eller diskmaskin.

Med dynamisk lastbalansering får du en säker och trygg laddning och slipper oron att orsaka för hög belastning. Med en smart laddbox finns även möjligheten att schemalägga när din bil ska laddas, så att den är färdigladdad när du ska åka till jobbet på morgonen. 

– Det vanligaste är att folk väljer till den dynamiska lastbalanseringen. Då behöver man inte oroa sig, det bara funkar, säger Daniel Degerman.

Ladda både villa och bil med 100 % förnybar el 

Skellefteå Kraft erbjuder en ladda-hemma-lösning med stilrena laddboxar från svenska Charge Amps. Just nu kan du köpa en laddbox inklusive elavtal för 8 745 kr (pris efter 50 % grönt skatteavdrag. Avdraget görs direkt på fakturan). 

Vill du veta mer? 

Besök Skellefteå Krafts hemsida för mer information.

Mest lästa artiklar