Bondkaka är en typ av småkaka som består en stor del grovhackad mandel. Det är verkligen en svensk klassiker!
Frys in
Om du inte vill baka alla dina kakor direkt så går det bra att frysa in degen! Tina den sedan i kylskåpet när du vill baka kakor igen. Då är det enkelt att skära några skivor av degen och grädda dem i ugnen. Detta gör att du snabbare kan få nygräddade kakor utan att behöva förbereda degen varje gång.
Hur förvarar jag mina bondkakor?
Förvara bondkakorna i en lufttät burk där det är torrt och svalt. Men det är bäst att äta upp dina kakor inom en vecka, för att de inte ska bli dåliga eller för hårda.
Servering
Servera bondkakor med kaffe till fika eller ät dem tillsammans med en god saft. Denna kaka uppskattas inte bara av de små utan även av de stora!
Läs också: Så gör du ljuvliga chocolate chip coockies
Traditionella bondkakor
Cirka 25-30 kakor
1 tim 30 min
- ½ dl sötmandel
- 2 ½ dl vetemjöl
- ½ tsk bikarbonat
- 1 dl strösocker
- ½ msk sirap
- 1 tsk vatten
- 100 gram smör eller margarin
Gör så här:
- Låt smöret stå framme i rumstemperatur så att den mjuknar, skär sedan det i mindre bitar.
- Hacka mandeln grovt. Blanda mjöl och bikarbonat tillsammans i en bunke. Tillsätt sedan strösocker, sirap, mandel, vatten och de skivade smöret.
- Arbeta ihop allt till en smidig och jämn deg.
- Sedan delar du degen i två delar. Forma dem till avlånga rullar, cirka 3 cm, i diameter och plasta in dem i plastfolie. Lägg dem sedan i kylen ett par timmar så att det blir enklare att skära.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Du skär degen i cirka ½ cm tjocka skivor, lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
- Grädda skivorna mitt i ugnen 5-7 minuter. Låt sedan kakorna svalna på galler.
- Och nu kan du njuta av dina hembakade bondkakor!
Tips! Dekorera gärna dina bondkakor med mandelbitar, det blir både gott och ser fint ut!
Recept från ICA.se
Vill du läsa mer om recept och kök?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev – det är gratis!
Anmäl dig här!