Läs också: Stefan Ekengrens påsktårta med choklad
Vilket recept på kräftkok jag än skriver så kommer diverse kräftkungar att fnysa och komma med synpunkter. Men här är min variant och jag krånglar inte så mycket. Jag kokar kräftorna minimalt och vill ha mycket smak av krondill och malt.
Du behöver (grundlag till ca 50 kräftor):
- 50 kräftor, rengjorda i kallt vatten
- 4 liter vatten
- 1 flaska öl, gärna Leffe
- 4 sockerbitar
- 1 1/2 dl salt
- 1 tsk korianderfrön
- 1 tsk dillfrön
- 1 knippe krondill, stjälkar för sig och kronorna plockade
Gör så här:
- Koka upp vatten, öl, socker, salt, korianderfrö, dillfrön och stjälkarna från krondillen.
- Lägg kräftorna i den kokande lagen och koka cirka 8 minuter.
- Tillsätt krondillskronorna och låt koket svalna med kräftorna i, först i rumstemperatur och därefter i kylen fram till servering.
Recept ut boken Högtid (Natur & kultur).
Läs också: Västerbottenpaj med kantareller