Krämig tacopaj med klassiska tillbehör

Mmm, mumsigt fredagsmys när det är som bäst! Älskar du tacos måste du testa denna krämiga tacopaj.

tacopaj

Tacomiddag ikväll igen? Javisst – men ibland är det kul med lite variation, som en tacopaj! Den här varianten är extra krämig och god tack vare toppingen, en blandning av crème fraiche och philadelphiaost. En ny familjefavorit vill vi lova, med recept ur Kristina Erikssons bok Fredagsmys. Servera med tillbehören du älskar mest!

Krämig tacopaj

Du behöver:

Pajskal:

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g kallt smör
  • 2 msk riktigt kallt vatten

Köttfärsfyllning:

  • 1 gul lök
  • rapsolja eller smör att steka i
  • 500 g blandfärs
  • salt och peppar
  • 1 ½ tsk oregano
  • ½ tsk rökt paprikapulver
  • ½ tsk chiliflakes
  • ½ tsk salt
  • peppar
  • 1 ¼ dl tomatpuré
  • 1 ½ dl riven cheddarost eller annan lagrad ost

Äggstanning:

  • 2 ägg
  • 2 dl mjölk
  • salt och peppar

Topping:

  • 2 dl crème fraiche
  • 100 g philadelphiaost
  • salt och peppar
  • 3-4 plommontomater

Servering:

  • gräddfil 
  • nachochips 
  • isbergssallad 
  • majs
  • tomater 
  • jalapeños 
  • picklad rödlök

Garnering:

  • finhackad koriander
tacopaj
Receptet på krämig tacopaj är hämtat från kokboken ”Fredagsmys” av Kristina Eriksson (Bokförlaget Semic, 2022).

Gör så här:

1. Kör vetemjöl och smör i en matberedare. Tillsätt vattnet och kör i ytterligare några sekunder. Tryck ut degen i en pajform, gärna någon centimeter ovanför kanten. Ställ pajformen kallt i minst 30 minuter.

2. Gör under tiden fyllningen. Hacka löken och fräs den i rapsolja eller smör i en stekpanna, löken ska bli mjuk och glansig. Lägg löken i en bunke. Stek köttfärsen, hälften åt gången, i samma stekpanna. Salta och peppra. Färsen ska få färg. Lägg den stekta färsen i bunken. Stöt oregano, paprikapulver, chiliflakes, salt och peppar i en mortel. Rör ner kryddblandning, tomatpuré och riven ost i bunken.

3. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar till en äggstanning i en annan bunke. Blanda crème fraiche, philadelphiaost, salt och peppar i en tredje bunke. Skär tomaterna i skivor.

4. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 225 grader i ca 10 minuter. Bred ut köttfärsfyllningen i pajskalet. Tillsätt äggstanningen och bred på créme fraicheblandningen. Toppa med tomatskivorna. Grädda pajen en bit ner i ugnen i ca 45 minuter, äggstanningen ska ha stelnat. Om pajskalet får för mycket färg, täck med aluminiumfolie. Servera tacopajen med gräddfil, nachochips, isbergssallad, majs, tomater, jalapeños och picklad rödlök. Garnera med koriander.

Läs också: Fixa foodtruck-tacos hemma – här är receptet!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar