Kyckling cashew – så wokar du lika gott som på kinakrogen

Jimmy Guo, känd i rutan från "Sveriges Mästerkock", lär oss att sätta smakerna rätt på kinamaten. Här lagar han en storfavorit från kinakrogen: kyckling med cashewnötter.

kyckling cashew

Jimmy Guo kom på andra plats i tv-programmet ”Sveriges Mästerkock” 2022 där han imponerade på juryn med sin smaksäkerhet. Nu är han aktuell med sin första kokbok ”Mitt kinesiska skafferi” där han försöker göra kinesisk mat mer lättillgänglig för svenska hemmakockar.

Här bjuder han på ett grundrecept på wok, med en sås som passar till valfritt protein. I denna version lagad som den klassiska kinesisk-amerikanska rätten kyckling cashew med kycklinglårfilé, paprika och cashewnötter. Mums!

Kyckling cashew

Du behöver:

(2-3 portioner)

  • 300 g valfritt protein 
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk socker
  • 1 krm vitpeppar 
  • ½ tsk MSG
  • ½ tsk potatismjöl
  • 1 msk neutral olja

Wok:

  • 3 st salladslökar 
  • 2 st vitlöksklyftor 
  • 3 cm ingefära 
  • 1 st gul lök 
  • 300 g grönsaker 
  • 2 dl osaltade nötter (kan uteslutas)
  • neutral olja till stekning

Woka-vad-som-helst-sås:

  • 3 msk ostronsås 
  • 3 msk ljus kinesisk soja 
  • 3 msk shaoxingvin (kan ersättas med torr sherry)
  • 2 tsk socker 
  • 2 tsk potatismjöl
kyckling cashew
Kyckling cashew.

Gör så här:

1. Skär proteinet i munsbitar och marinera med salt, socker, vitpeppar, MSG och potatismjöl. Blanda runt och avsluta med 1 msk olja. Ställ åt sidan.



2. Skilj den gröna och vita delen på salladslöken, hacka den vita delen och skär den gröna i 5 cm långa bitar. Hacka vitlöken och ingefäran. Skiva löken. Skär grönsakerna i munstora bitar.

3. Blanda ihop alla ingredienser till såsen i en skål och ställ åt sidan.

4. Låt woken bli riktigt varm, tillsätt 2 msk olja och tillsätt proteinet. Sprid ut och stek i ett par minuter, tills det fått färg. Tillsätt vitlök, ingefära och den vita delen av salladslöken, woka tills proteinet är genomstekt. Häll över allting i en skål och torka ur woken med hushållspapper.

5. Låt woken bli riktigt varm igen, tillsätt 1 msk olja och woka den gula löken och grönsakerna tills de är tillagade men fortfarande har kvar lite krisp. Tillsätt proteinet och såsen. Låt koka upp. Vänd ner den gröna delen av salladslöken och nötter. Servera.

kyckling cashew
Receptet är hämtat från Jimmy Guos kokbok ”Mitt kinesiska skafferi” (Mondial, 2022).

Läs också: Wontons i chiliolja – så lagar du Jimmy Guos kinesiska dumplings


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar

TV: Redaktionens bästa klipp!