Du behöver:
(1 portion)
• 1 perfekt 6-minutersägg, se här intill
• 1 skiva rågbröd
• 1⁄2 avokado
• 1⁄2 tsk za’atar, se här intill • 1 krm havssalt
• 1⁄2 tsk olivolja
Så här gör du:
Skala det kokta ägget. Lägg en skiva rågbröd på en tallrik, gröp ur avokadon och mosa den lätt på brödet. Lägg ägget på avokadon, toppa med za’atar, havssalt och olivolja.
Perfekt 6-minutersägg
Du behöver:
• 1 medelstort rumstempererat ägg av god kvalitet på cirka 65 g
Så här gör du:
Storleken på ägget och att du förvarar äggen i rumstemperatur har stor betydelse för att lyckas få ett perfekt 6-minutersägg. Tänk dock på att hållbarheten på äggen minskar i rumstemperatur. Koka upp vatten i en kastrull, lägg i ägget när vattnet kokar. Dra ner temperaturen till medel. Vattnet ska fortfarande bubbla lätt.
Sätt en timer på 6 minuter. När klockan ringer, dra av kastrullen från plattan och spola i ljummet vatten i cirka 1 minut. Låt ägget vila ett par minuter innan du skalar det.
Za’atar
Du behöver:
• 1⁄2 dl sumak
• 1 dl rostade vita sesamfrön
• 1 dl rostade svarta sesamfrön • 1⁄2 dl torkad timjan
Så här gör du:
Mortla alla ingredienser. Vi har uteslutit olivolja och salt i vårt recept och väljer i stället att toppa med det vid servering.
Receptet kommer från Frukost hela dagen (Natur & Kultur), cirka 204 kronor.