Långkok: Mustig charkgryta

Charkrester i kylen? Använd dem som smaksättning i en härlig gryta!


Recept: Charkgryta

8 portioner

Du behöver:

  • 1,2 kg högrev
  • Salt
  • Nymald svartpeppar
  • 1 msk smör + 1 msk matolja
  • 1 grovhackad gul lök
  • 6 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk vetemjöl
  • 5 dl ox- eller köttbuljong
  • 1 dl rött vin
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 1 stor morot
  • 100–150 g salami och/eller chorizo, torkad skinka eller andra goda charkuterier

Tillbehör

Kokt potatis, potatisgnocchi, spätzle eller pasta

Läs också: Långkok texas chili!

Gör så här:

1. Putsa köttet från fett och senor. Skär i 4–5 centimeter tjocka kuber.
2. Salta och peppra köttbitarna. Bryn på alla sidor i hälften av smöret och oljan. Lyft över bitarna i en stekgryta. Vispa ur stekpannan med lite vatten, häll över spadet.
3. Fräs lök och vitlök i resten av oljan och smöret tills de blir genomskinliga. Tillsätt tomatpurén, fräs i någon minut. Pudra över mjölet, rör om och låt fräsa i 1 minut. Ös över allt i grytan, häll i buljong och rödvin.
4. Stöt fänkålsfröna i en mortel. Skär moroten i grova bitar. Finstrimla, finhacka eller riv salamin/charkuterierna och rör ner i grytan med fänkålsfrön och morotsbitar. Blanda och sjud försiktigt under lock i minst 1 1/2 timme tills köttet är riktigt mört.

I Jens Linders bok Andra långkok (Bonnier Fakta) bjuds läckra långkok.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar