Recept: Charkgryta
8 portioner
Du behöver:
- 1,2 kg högrev
- Salt
- Nymald svartpeppar
- 1 msk smör + 1 msk matolja
- 1 grovhackad gul lök
- 6 finhackade vitlöksklyftor
- 1 msk tomatpuré
- 1 msk vetemjöl
- 5 dl ox- eller köttbuljong
- 1 dl rött vin
- 1 tsk fänkålsfrön
- 1 stor morot
- 100-150 g salami och/eller chorizo, torkad skinka eller andra goda charkuterier
Tillbehör
Kokt potatis, potatisgnocchi, spätzle eller pasta
Läs också: Långkok texas chili!
Gör så här:
1. Putsa köttet från fett och senor. Skär i 4-5 centimeter tjocka kuber.
2. Salta och peppra köttbitarna. Bryn på alla sidor i hälften av smöret och oljan. Lyft över bitarna i en stekgryta. Vispa ur stekpannan med lite vatten, häll över spadet.
3. Fräs lök och vitlök i resten av oljan och smöret tills de blir genomskinliga. Tillsätt tomatpurén, fräs i någon minut. Pudra över mjölet, rör om och låt fräsa i 1 minut. Ös över allt i grytan, häll i buljong och rödvin.
4. Stöt fänkålsfröna i en mortel. Skär moroten i grova bitar. Finstrimla, finhacka eller riv salamin/charkuterierna och rör ner i grytan med fänkålsfrön och morotsbitar. Blanda och sjud försiktigt under lock i minst 1 1/2 timme tills köttet är riktigt mört.

I Jens Linders bok Andra långkok (Bonnier Fakta) bjuds läckra långkok.