I det här receptet kan du i princip byta ut blåbären mot vilka bär du vill, men glassens konsistens kommer att variera efter bärens olika vätskeinnehåll.
Du behöver (ca 1 ½ liter):
- 8 dl färska eller frysta blåbär
- Saft från 1 citron
- 2 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 5 dl vispgrädde
Gör så här:
- Mixa blåbär, citronsaft, socker och vaniljsocker slätt med stavmixer.
- Vispa grädden till mjuka toppar med en elvisp. Tillsätt blåbärspurén och vänd försiktigt samman med en slicke pott till en jämn smet.
- Häll smeten i en form som rymmer cirka 1 ½ liter. Täck formen med plastfolie och låt den stå i frysen i minst 6 timmar, helst över natten. Låt gärna tina före servering: i 5‒10 minuter i rumstemperatur eller i cirka 15 minuter i kylskåp.

Recept ur boken Godare glass av Camilla Hamid (Bonnier Fakta). Foto: Bonnier Fakta