Lättlagad och supergod ost- och skinkpaj

Ost- och skinkpaj är en omtyckt klassiker – och härligt lättlagad! Så här gör du!

Det här en klassisk fransk ost- och skinkpaj, god att servera som huvudrätt tillsammans med en sallad, eller som en förrätt. Du kan laga den i förväg och värma upp den igen i ugnen innan servering, ca 15 minuter i 175 grader. 

Ost- och skinkpaj

(4 portioner)

Du behöver: 


Till degen: 

2 ½ dl vetemjöl

100 g kallt margarin eller smör

2-3 msk kallt vatten

Fyllning:

150 g rökt skinka

3 ägg

3 dl standardmjölk

3-4 dl (250 g) lagrad färskriven ost

¼ tsk mald svartpeppar

½ tsk salt

Gör så här: 

  1. Gör degen först. Mät upp mjölet i en bunke, skiva margarin eller smör och lägg det i mjölhögen. Slå i vattnet och arbeta snabbt ihop degen med fingertopparna eller i en matberedare. Lägg degen i en plastpåse i kylen ca 1 timme eller mer så går degen lättare att kavla ut. 

  2. Värm ugnen till 200 grader. Kavla ut degen och lägg den i botten av en pajform med rätt höga kanter, helst en form med löstagbar botten. Ställ gärna in degformen i kylskåpet 10-30 minuter. (Detta gör att degen inte lika lätt åker ner i formen när pajen sedan gräddas).  

  3. Klipp skinkan med sax eller skär den i smala strimlor. Strö ut skinksmulorna över pajdegen. Grädda först pajdegen med enbart skinkan i 10 minuter. Ta ut pajformen.

  4. Gör under tiden i ordning fyllningen. Vispa ihop ägg och mjölk, rör ner osten och smaksätt med lite peppar och varsamt med salt. Häll smeten försiktigt över skinkan i det förgräddade pajskalet. 

  5. Grädda pajen i ytterligare ca 35 minuter eller tills äggsmeten stannat och pajen fått fin färg. 

Receptet är hämtat ur boken ”Nya Annas mat” av Anna Bergenström. 

Läs också: Västerbottenpaj med kantareller

TV: Redaktionens bästa klipp!

Mest lästa artiklar