Recept på lättlagad lax
Du behöver:
4 portioner
- 4 laxfiléer à 125 g
- Salt
- 1 msk smör eller rapsolja
- 1 dl vitt vin
Äppelsalsa
- 1 syrligt äpple, t ex Aroma
- 1⁄2 purjolök, det vita
- 1⁄2 gurka
- 1 msk finhackad dill
- 1 msk finriven pepparrot
- 1 citron, pressad saft
- Salt och nymalen svartpeppar
Läs också: Supergod fisksoppa med saffran!
Så här gör du:
- Salta laxen lätt. Stek laxbitarna i ca 2 minuter tills de fått fin färg.
- Häll över vinet och sätt på lock. Stek klart fisken på medelvärme.
- Skär äpplet i mindre bitar. Strimla purjolöken. Skala, kärna ur och tärna gurkan smått. Blanda äppelbitarna med purjolök, gurka, dill, pepparrot och citronsaft.
- Smaka av med salt och svartpeppar.
- Toppa laxen med äppelsalsan. Servera med kokt potatis, gräddfil och god grönsallad med vinägrett.
- Garnera med lite dill.