Linssoppa med indiska kryddor

Värm dig med en kryddig linssoppa! Här serverad med indiska papadums och tjock yoghurt. Enkelt och gott!

linssoppa

Linssoppa är en vardagsfavorit – både mättande, billigt och gott! I det här receptet kokas både röda och gröna linser samman med mustiga kryddor och kokosmjölk – en perfekt soppa för en kylig dag.

Kryddig linssoppa med curry

(4 portioner)

Du behöver:

  • 2 rödlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd spansk chilifrukt
  • 2 msk neutral matolja eller kokosolja
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1 tsk korianderfrön
  • 1 msk curry
  • 200 g gröna linser
  • 100 g röda linser
  • 1 burk kokosmjölk, ca 400 g
  • 1 grönsaks- eller kycklingbuljongtärning
  • 5 dl vatten
  • 100 g bladspenat, färsk eller tinad fryst
  • 1⁄2 citron, finrivet skal och pressad saft
  • salt och svartpeppar

Till servering:

  • 4 papadums
  • 2 msk mangochutney
  • 1 dl tjock yoghurt
  • 2–3 msk grovhackad färsk koriander

Gör så här:

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Strimla och finhacka chilin. Hetta upp en rejäl gryta med olja och fräs lök och vitlök i några minuter tills blandningen mjuknat utan att ta färg, rör då och då. Tillsätt chilin och fräs ytterligare några minuter. Krydda med spiskummin, korianderfrön och curry, stek i 2 minuter under omrörning.
  2. Tillsätt linser, kokosmjölk, buljongtärning och vatten. Koka på låg värme under lock i ca 15–20 minuter tills linserna mjuknat. Blanda ner bladspenat, finrivet citronskal, pressad citronsaft och krydda med salt och peppar.
  3. Tillaga papadums enligt beskrivningen på förpackningen och toppa med mangochutney, tjock yoghurt och hackad koriander. Servera till grytan.
linssoppa

Receptet är hämtat från kokboken Middag allt i ett av Maria Zihammou (Semic, 2023).

Vill du laga fler recept ur boken? Testa Ugnsbakad torsk med brödsmulor, potatis och fänkål.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar