Linssoppa är en vardagsfavorit – både mättande, billigt och gott! I det här receptet kokas både röda och gröna linser samman med mustiga kryddor och kokosmjölk – en perfekt soppa för en kylig dag.
Kryddig linssoppa med curry
(4 portioner)
Du behöver:
- 2 rödlökar
- 2 vitlöksklyftor
- 1 röd spansk chilifrukt
- 2 msk neutral matolja eller kokosolja
- 1 tsk mald spiskummin
- 1 tsk korianderfrön
- 1 msk curry
- 200 g gröna linser
- 100 g röda linser
- 1 burk kokosmjölk, ca 400 g
- 1 grönsaks- eller kycklingbuljongtärning
- 5 dl vatten
- 100 g bladspenat, färsk eller tinad fryst
- 1⁄2 citron, finrivet skal och pressad saft
- salt och svartpeppar
Till servering:
- 4 papadums
- 2 msk mangochutney
- 1 dl tjock yoghurt
- 2–3 msk grovhackad färsk koriander
Gör så här:
- Skala och finhacka lök och vitlök. Strimla och finhacka chilin. Hetta upp en rejäl gryta med olja och fräs lök och vitlök i några minuter tills blandningen mjuknat utan att ta färg, rör då och då. Tillsätt chilin och fräs ytterligare några minuter. Krydda med spiskummin, korianderfrön och curry, stek i 2 minuter under omrörning.
- Tillsätt linser, kokosmjölk, buljongtärning och vatten. Koka på låg värme under lock i ca 15–20 minuter tills linserna mjuknat. Blanda ner bladspenat, finrivet citronskal, pressad citronsaft och krydda med salt och peppar.
- Tillaga papadums enligt beskrivningen på förpackningen och toppa med mangochutney, tjock yoghurt och hackad koriander. Servera till grytan.
Receptet är hämtat från kokboken Middag allt i ett av Maria Zihammou (Semic, 2023).
Vill du laga fler recept ur boken? Testa Ugnsbakad torsk med brödsmulor, potatis och fänkål.