Kola med smak av lussebullar, ja tack! Det bästa av allt är att det är superenkelt att vispa ihop. Så här gör du.
Recept på saffranskola
Du behöver:
(24 st)
-
2 dl vispgrädde
-
100 g smör
-
140 g ljus sirap
-
Strösocker 255 g
-
1 paket saffran (0,5 g)
Till garnering:
-
Flingsalt
Läs också: Magiskt god pepparkakskola
Gör så här:
-
Börja med att lägga ett smörpapper i botten på en form (15×20 cm).
-
Smält sedan smör i en kastrull. Tillsätt saffran, grädde, socker och sirap.
-
Rör om och koka upp!
-
Sjud till ca 124–126° eller tills det att smeten klarar kulprovet (häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla kolan till en kula. Kulan ska bli fast till hård). Glöm inte att röra om då och då i botten.
-
Nu är det dags att hälla kolan i formen! Strö över flingsalt och låt sedan kolan stelna i rumstemperatur över natten.
-
Avsluta med att skära kolan i bitar. Njut!
Läs också: Julens godaste hallonkola med lakrits
Receptet är lånat från arla.se.