7 tips: Så lyckas du med brödet

Har du mycket jäst i kylen? Här är sju tips som hjälper dig att lyckas med brödbaket. 


1. Jäs under plast

Plast skyddar ännu bättre mot drag. Om du använder bakduk är det bra om den är fuktig – det hjälper degen att jäsa i vårt torra klimat.

2. Kalljäs

Då behöver du inte bry dig om fingertempererat vatten utan kan använda kallt. Ställ degen i kylskåp under natten och baka ut brödet som vanligt dagen efter. Nästan alla degar kan kalljäsas och det utvecklar smakerna i brödet ännu mer.

3. Undvik att jästen får direktkontakt med salt eller socker

Salt och socker kan störa processen då glutentrådarna bildas. Blanda därför i saltet efter att det bildats en deg, helst mot slutet av knådningen.

Läs också: Hemma i karantän? Här är sakerna att få gjorda!

4. Varför jäser inte degen?

Om degen inte jäser ordentligt kan det bero på att mjölet har för låg glutenhalt, att du haft för mycket mjöl eller fett i degen eller att ingredienserna var för kalla när du blandade i dem.

5. Använd micron

Ett knep för snabbare jäsning är att använda micron. Ställ in degbunken tillsammans med en liten kopp vatten i micron och kör på minimal effekt i tre minuter. Låt degen vila i micron tre minuter. Kör sedan på tre minuter igen och låt degen vila i ytterligare sex minuter. Degen kommer ha fördubblats!

6. Spara på vätskan

Om mer mjöl tillsätts i efterhand rubbas förhållandet salt-jäst-mjöl. Gör hellre degen lite för torr och tillsätt vätska i efterhand.

7. Smörj med olja

Smörj in degen med lite olja innan den första jäsningen så hindras den inte i sin expansion.

Tips för bakmaskin

Börja med att blanda vatten och jäst tills jästen har löst sig. Häll sedan mjölet i bakmaskinen och blanda på låg hastighet i början ca 5-8 minuter. Tillsätt saltet och knåda i ytterligare 8-10 minuter och höj sedan hastigheten de sista 5 minuterna för att sträcka ut glutenet ordentligt och få en fin glutenbildning. Källa: Pågen.

Källor: Real Simple, Bakkemi.se och Kronjäst.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar